General Torrijos, màrtir del liberalisme

La llista de les víctimes de l’absolutisme durant el regnat de Ferran VII és molt llarga, a Rafael del Riego i Mariana Pineda ja els coneixem, hui parlarem del general Torrijos, un altre dels herois que van creure que el règim imposat després de la tornada del rei desitjat no era el millor que es podia tindre a l’estat espanyol.

General TorrijosJosé María de Torrijos y Uriarte va lluitar contra el francés durant la guerra de la independència, es va oposar a la restauració absolutista de Ferran VII participant en diverses conspiracions liberals que el portaren a la presó. Durant el Trienni Liberal que es va instaurar després del pronunciament de Riego a Cabezas de San Juan, Torrijos fou alliberat i nomenat cap de l’Estat Major, però l’arribada dels Cent Mil Fills de Sant Lluís el va forçar a exiliar-se a Londres.

El govern britànic li va atorgar una pensió per la seua participació en la guerra del francés, des de la capital anglesa Torrijos contactà amb altres exiliats liberals espanyols amb els quals va crear Junta Directiva del Alzamiento Nacional que pretenia dirigir una sublevació contra Ferran VII. Amb ajuda anglesa i seguint el pla de la Junta, Torrijos es va dirigir a Gibraltar per intentar infiltrar-se a l’estat espanyol i provocar un alçament.

Després de dues temptatives fracassades a Algesires i a La Línia de la Concepció, Torrijos ho va intentar novament a Màlaga amb el recolzament del general Salvador González Moreno que finalment va resultar ser un parany. Torrijos i els seus 60 homes foren capturats només cinc dies després d’haver desembarcat i foren afusellats l’11 de desembre del 1831 sense judici previ.Afusellament del general Torrijos

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.