Gian Lorenzo Bernini, el renovador de Roma

Gian Lorenzo Bernini

Nascut a Nàpols, Gian Lorenzo Bernini fou el gran geni del barroc italià, l’escultor i arquitecte que dotà Roma d’una bona part de l’encant que la ciutat eterna ofereix hui al món. De les seus mans va eixir part de la màgia que em va captivar, fins i tot abans de poder visitar la ciutat físicament; les places i les fonts de Roma m’havien fascinat des de molts anys abans.

Es va iniciar en l’art de l’escultura al taller de son pare, que el va ajudar a destacar des de ben jove. Les seues obres de joventut ja presentaven una nova concepció de l’art de l’escultura que trencava amb la tradició manierista, amb un dramatisme intens que buscava grandiositat i grans efectes escenogràfics.

Nomenat arquitecte de la basílica de Sant Pere pel papa Urbà VIII l’any 1629, des d’eixe moment Gian Lorenzo Bernini ja no deixà de treballar per als pontífexs fins que va morir el 28 de novembre del 1680. Del seu treball a Sant Pere, qui no coneix el baldaquí o la columnata que envolta la plaça?Baldaquí de Sant PereA més del seu treball per a la Santa Seu, també podem gaudir a Roma d’alguns treballs que va realitzar per a particulars, com el grup escultòric de l’Èxtasi de Sta Teresa, una de les obres que millor representa el barroc italià. Com arquitecte podem destacar, a més de la columnata de Sant Pere, l’església de San Andrea al Quirinale o el palau Ghigi-Odescalchi, un edifici civil que va exercir influència per tota Europa.L'èxtasi de Sta TeresaEl treball de Bernini significà una renovació urbanística de Roma, que es va vore ornamentada amb una gran quantitat d’estàtues i fonts que encara hui són un dels grans atractius de la ciutat. Només a Roma es pot gaudir de l’art de Bernini mentre et desplaces d’un monument a un altre de l’Antiguitat. Ningú em convencerà mai que es pot gaudir més passejant per una altra ciutat.

Anuncis

Un pensament sobre “Gian Lorenzo Bernini, el renovador de Roma

  1. Retroenllaç: Sant’Ivo alla Sapienza, obra mestra de Borromini | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.