Aliments en conserva, una nova arma per als exèrcits de Napoleó

Uns quants membres de la meua família van fer una eixida al camp el proppassat diumenge per anar a espigolar caquis, van tornar a casa amb una bona quantitat de fruita i amb la intenció d’utilitzar-ne una part per a fer confitura, una senzilla tècnica de conservació de les moltes que actualment s’utilitzen.

La conservació dels aliments ha estat una activitat humana des del principi dels temps. Tècniques com salar, fumar o assecar diferents aliments per allargar-ne el seu període de consum perden els seus orígens en la nit dels temps; altres tècniques han utilitzat cera verge, mel o gel allà on se’n podia recollir.

La primera revolució de les tècniques de conservació la va provocar la introducció Nicolas Apperetdel sucre pels àrabs que després, en poder-se extraure de la remolatxa, va permetre la popularització de les confitures, reservades per a les classes més adinerades mentre el sucre només s’obtenia de la canya. La gran revolució, però, encara estava per arribar i fou obra de Nicolas François Appert, un pastisser francés nascut el 17 de novembre del 1749 que l’any 1809 aconseguí guanyar els dotze mil francs que Napoleó va oferir a qui aconseguira desenvolupar un mètode de conservació dels aliments que necessitaven transportar els seus exèrcits.

Nicolas Apperet va desenvolupar la tècnica coneguda com apperització, una tècnica de conservació que consisteix a introduir els aliments a conservar en un recipient hermètic que després s’ha de sotmetre al bany maria durant un temps determinat, variable segons els aliments i la mesura del recipient contenidor.

Apperització

El pastisser francés mai va saber explicar perquè l’apperització conservava els aliments per més temps, eixa tasca científica la faria Louis Pasteur a finals del segle XIX. Amb el pas del temps els mètodes de conservació d’aliments basats en l’esterilització mitjançant l’ús del calor han evolucionat i, a hores d’ara, segueixen sent dels més eficaços i segurs utilitzats per les indústries conserveres.

Conserva al bany maria

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s