Claude Monet, el pintor que donà nom a l’impressionisme

Claude MonetL’impressionisme fou un corrent estètic iniciat i desenvolupat principalment a França durant els darrers vint-i-cinc anys del segle XIX. Els entesos, entre els quals no em trobe, el defineixen com la darrera etapa del naturalisme, caracteritzada per intentar reflectir amb major autenticitat la realitat; sense abandonar els temes prosaics i quotidians, els impressionistes els van pintar in situ en una sola sessió. Amb eixa rapidesa d’acció quasi eliminaren la distància entre l’esbós i l’obra definitiva.

La característica més evident de l’impressionisme és la representació de la llum actuant sobre els colors, per aconseguir-ho pinten amb pinzellades breus sense barrejar els colors al llenç, seguint noves teories científiques de l’època deixen que els colors siguen barrejats per l’ull humà, aconseguint amb aquest artifici tècnic un aparença molt més viva de la realitat representada als seus quadres.

El 14 de novembre del 1840 va nàixer a París el més destacat pintor del corrent impressionista, Oscar-Claude Monet. Fill d’un adroguer, Monet es va iniciar com a caricaturista quan encara era molt jove i vivia a Le Havre. Instal•lat a París l’any 1859 conegué i féu amistat amb C. Pissarro abans de ser destinant a Algèria per complir amb el servei militar. Lliure de les obligacions militars es tornà a instal•lar a París el 1862 , allí contactà amb altres figures del futur moviment impressionista com A. Renoir, A. Sisley o F. Bazille.

L’any 1870 Monet es va traslladar a Londres fugint de la guerra Francoprussiana, la que acabaria amb el II imperi Francés de Napoleó III. A la capital britànica va conéixer l’obra de W. Turner, de qui ja hem parlat alguna vegada, abans de tornar a França en acabar la guerra el 1871. Només un any després va pintar a Le Havre les dues versions d’Impression, una de les quals donà el nom a l’impressionisme quan fou exposada a París a una exposició col•lectiva.

Eixe quadre és el veritable motiu d’aquesta entrada. Com li deia fa uns dies a una amiga meua, si em permeteren escollir sols un quadre per poder tindre’l a ma casa Impression de Monet seria l’escollit amb molta probabilitat.Impressió_trenc d'alba

Anuncis

2 pensaments sobre “Claude Monet, el pintor que donà nom a l’impressionisme

  1. Retroenllaç: Jean-Frédéric Bazille, l’impressionista milionari | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  2. Retroenllaç: Alfred Sisley, la puresa de l’impressionisme | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s