Vlad III de Valàquia, Dràcula l’empalador

Dracula 1958

Estic més que segur que la majoria dels qui teniu una edat semblant a la meua no podeu evitar visualitzar el rostre de Cristopher Lee en sentir parlar de Dràcula. Hui, però, parlarem del veritable Dràcula, un príncep valac que es va enfrontar a l’expansió dels otomans pel centre d’Europa allà pel segle XV.

Vlad III de Valàquia va nàixer un dia del mes de novembre d’un any no determinat entre el 1428 i el 1431 a la ciutat de Sighisoara, a la regió de Transsilvània. Va regnar en succeir son pare, a qui se’l coneixia com Dracul, per la qual cosa a ell se’l va anomenar Vlad Dràcula (Vlad, el fill de Dracul). El seu regnat es va caracteritzar per la crueltat i el sadisme amb que va tractar principalment els seus enemics, però els seus súbdits no sempre aconseguiren lliurar-se’n dels sanguinaris mètodes.Vlad_TepesEl jove Vlad fou lliurat als turcs com ostatge amb només 13 anys pel seu propi pare. En morir aquest va fugir dels seus carcellers i aconseguí convertir-se en príncep de Valàquia al front del seu exèrcit. Durant uns anys (1456-1462) va aconseguir contenir l’avanç dels turcs, però se li atribueixen més de cent-mil morts, la majoria executats empalats. Eixe sistema d’execució li valgué l’altre nom amb que se’l coneix, Vlad Tepes (Vlad l’empalador).

Obligat a fugir pels turcs l’any 1462, Vlad Tepes hagué de refugiar-se a Hongria, on fou empresonat durant 12 anys. La seua sort va girar l’any 1475, quan el rei d’Hongria li proporcionà un exèrcit per fer front als turcs que seguien expandint-se cap al centre d’Europa. L’èxit de l’empresa tornà a instal•lar Vlad al tron del principat Valàquia, però només unes setmanes després va caure en una emboscada turca i, després de matar-lo, el seu cap es va exhibir a Istanbul.

L’associació de Vlad Tepes amb el monstre sanguinari del cinema li la devem a Bram Stoker, l’escriptor irlandés nascut el 8 de novembre del 1847 que es va inspirar en el príncep valac per a crear el personatge del vampir de la seua novel•la Dràcula (1897), segurament inspirat per les nombroses llegendes sanguinàries que envoltaven la figura de Vlad Tepes, tot i que a Romania, on Dràcula va fer les seues atrocitats, se’l considera un heroi nacional.Vlad Tepes

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.