Charles Fourier, l’inventor del falansteri

Falansteri

El socialisme utòpic és la fase inicial de l’evolució del pensament i de l’acció socialistes. El terme fou divulgat per Karl Marx per desaprovar alguns pensadors del s.XIX i, en general, a qualsevol socialista no marxista. Amb tot, hi ha acord en remuntar la tradició de l’utopisme socialista fins el mateix Plató i la seua República, però hui el protagonista serà un dels socialistes utòpics “oficials”, dels que s’expliquen a l’aula de 1r de Batxiller: François Maria Charles Fourier, cosa que no ocorre amb l’altra socialista utòpica que ja ens ha visitat, Flora Tristan.

Charles Fourier fou un pensador francés autodidacta que rebutjà l’irracional món industrial i mercantil que va sorgir de la Revolució Industrial, va propugnar una alternativa socialista a la qual s’havia d’arribar mitjançant comunitats on la propietat deixaria de ser privada per convertir-se en compartida, els falansteris.

Fourier va concebre el falansteri com un sistema social autònom que s’havia de proveir de tots els recursos industrials i alimentaris necessaris per a la vida de la comunitat. Al front hi hauria un director elegit democràticament, els treballs havien de ser amens i variats, intercanviables gràcies a la polivalència dels components del falansteri. Un altre aspecte important era la propietat, compartida però no igualitària, que no portava aparellats ni drets ni deures.

Després de la mort de Fourier el 10 d’octubre del 1837, les seues idees es van vore revitalitzades a les Revolucions del 1848, la darrera gran onada de les revoltes burgeses de la primera meitat del s.XIX. Així mateix, als Estats Units per eixa mateixa època es van fundar algunes comunitats basades en els falansteris de Fourier, foren majoritàriament immigrants europeus que van intentar posar en marxa la utopia fourierista a Ohio, Texas o Nova Jersey.

Charles Fourier

Anuncis

Un pensament sobre “Charles Fourier, l’inventor del falansteri

  1. Retroenllaç: El Manifest Comunista, un programa polític atemporal | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s