Nicolas-J Cugnot i Alec Issigonis, el talent no entén de dates

Amb l’entrada de hui continuem introduint-nos d’alguna manera en el món de la història de l’automòbil. Aquesta vegada, però, no parlarem de cap cotxe concret com férem ahir amb el Ford T o fa una mica més de temps en ocupar-nos dels Volkswagen Beetle, hui coneixerem dos dissenyadors que formen part per mèrits propis de la gran història de l’automoció i que van morir el 2 d’octubre, encara que un ho va fer l’any 1804 i l’altre una mica més tard, el 1988.

El primer personatge és Nicolas-Joseph Cugnot, un inventor francés considerat l’inventor del primer automòbil. L’any 1769 va inventar el Fardier à vapeur, un vehicle automòbil pensat per transportar canons pesants que va millorar en posteriors versions. Amb la del 1770 va aconseguir arrossegar 4 tones a una velocitat de 4 km/h, era un vehicle amb tres rodes que es dirigia mitjançant un timó.

Encara fou el primer Cugnot en una altra cosa molt característica dels automòbils, l’any 1771 va xocar amb el seu vehicle contra una paret, de manera que ell fou el protagonista del primer accident de trànsit.Fardier à vapeur Cugnot

El segon personatge de l’entrada de hui és un enginyer britànic d’origen grec. La seua família fou expulsada de Smyrna l’any 1922 i es va establir al Regne Unit; allí es va formar el jove Alec Issigonis abans d’entrar a treballar a la British Motor company.

Quan a meitat dels anys 50 la política internacional va provocar restriccions de combustible al Regne Unit, es va plantejar la necessitat de produir un vehicle utilitari que competira amb els cotxes alemanys que dominaven el mercat. El resultat fou el Mini, una automòbil veritablement revolucionari que es va convertir en una icona dels anys 60 i aconseguí situar-se fora de l’abast de les modes per arribar fins els nostres dies amb el prestigi gairebé intacte.Morris_Mini-Minor_1959

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.