Horatio Nelson, l’almirall que guanyà la glòria a Trafalgar

El 29 de setembre de l’any 1758 va vindre al món el qui s’havia de convertir en un dels Horatio Nelsonmés grans herois militars anglesos de tots els temps, Horatio Nelson, el fill d’un pastor anglicà que amb només 12 anys va ingressar com a guardiamarina de l’Armada Reial Anglesa. Participà de missions d’exploració a l’Àrtic i navegà en vaixells mercants abans d’aconseguir el grau de capità de navili amb 20 anys, malgrat haver passat un parell d’anys a terra.

Va lluitar contra els rebels de les Tretze Colònies americanes i després realitzà algunes accions a les Antilles abans de que començara la seua veritable carrera naval l’any 1793 lluitant contra la França revolucionària. Perdé un ull en un atac a Còrsega (1794) abans de convertir-se en el principal responsable de la victòria anglesa a la batalla del cap de Sant Vicent (1797), però només un any després va perdre un braç mentre atacava Tenerife.

Nomenat almirall el 1798, se li va encomanar la missió de bloquejar la flota francesa al port de Toló, però una tempesta ajudà Napoleó a trencar el bloqueig i pogué salpar cap a Egipte. Nelson va eixir en persecució de l’esquadra francesa i aconseguí sorprendre-la i destruir-la a Abū Qīr, deixant aïllat l’exèrcit francés al país del Nil.

Nomenat almirall de la flota anglesa de la Mediterrània el 1803, Nelson tornà a blocar el port de Toló entrebancant els plans de Napoleó per a la invasió de les illes Britàniques. Després de dos anys bloquejada, la flota francesa, manada per l’almirall Villeneuve, trencà el bloqueig de l’almirall Nelson i, després d’unir-se amb la flota espanyola, va creuar l’Atlàntic per vore d’allunyar la flota britànica d’Europa. La maniobra franco-espanyola no va reeixir i de tornada a Europa perseguida per Nelson hagué de refugiar-se a Cadis.

El mateix Napoleó ordenà la seua flota eixir del port de Cadis i el 21 d’octubre de l’any 1805 es van enfrontar les dues esquadres en la coneguda com batalla de Trafalgar. La victòria anglesa fou total, però l’almirall Nelson fou ferit de mort enmig de la batalla i va morir poc després. El seus homes dipositaren el seu cos dins d’una bota de conyac francés per conservar-lo durant el viatge cap a Anglaterra on fou soterrat a la catedral de Sant Pau de Londres.Nelson a Trafalgar Square

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.