Un bocí del paradís per als Estats Units

Amb la Declaració d’Independència que feren l’any 1776 els representants de les colònies angleses de la costa nord-americana oriental, es va encetar el procés de creació dels Estats Units d’Amèrica que va concloure el 21 d’agost del 1959. Eixe dia fou admès el 50é i darrer dels estats que es representen amb una estrella blanca a la bandera oficial del país.

L’estat en qüestió fou Hawaii, l’únic dels 50 que no es troba al continent americà i un dels dos que no tenen frontera amb cap dels altres 48, l’altre estat aïllat és Alaska.

Situat enmig de l’oceà Pacífic, al sud del tròpic de Càncer, l’arxipèlag volcànic de Hawaii fou descobert per James Cook l’any 1778, però no fou fins ben entrat el segle XIX quan es va produir una penetració occidental considerable. La disputa pel seu control entre anglesos, francesos i nord-americans es va resoldre en favor d’aquests darrers l’any 1872, quan els EUA aconseguiren signar un tractat que els proporcionà el control econòmic de l’arxipèlag.Volcà Kilauea

Amb una monarquia de caràcter feudal, Hawaii va anar caient cada vegada més en l’òrbita dels Estats Units, que foren autoritzats pel rei Kalakaua per establir una base naval, coneguda com Pearl Harbor que seria atacada pels japonesos en una de les accions bèl•liques més conegudes de la Segona Guerra Mundial.

L’extensió de conreus de plantació com el sucre i el café o de la producció de llana va crear un grup de propietaris dependents, cada vegada més, del proteccionisme nord-americà. Fou eixe grup social de pressió el que prengué la iniciativa per demanar l’annexió de Hawaii als Estats Units l’any 1898, però el procés es va allargar en el temps i no fou fins el 1959 quan un bocí del paradís es va integrar com un membre més de ple dret de la superpotència mundial.Ballarines hawaianes

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s