Una torre d’allò més coneguda

La Bíblia diu que després del diluvi que va exterminar tota la humanitat excepte Noé i la seua família, en retirar-se les aigües Déu va beneir Noé i els seus fills i els va dir: “Sigueu fecunds, multipliqueu-vos i ompliu la terra…”. Els descendents de Noé i els seus fills parlaven una sola llengua, un dia decidiren edificar una ciutat i una torre que arribara al cel. En assabentar-se’n Déu dels projectes dels homes va escampar la confusió en el seu llenguatge, de manera que ja no s’entenien entre ells i abandonaren la construcció de la torre i es dispersaren arreu del món des de la ciutat, que es va anomenar Babel perquè allí començà la confusió en el llenguatge sobre la terra.

La Torre de Babel seria, doncs, la més antiga de les torres construïdes pels homes. Quasi amb tota seguretat l’hem d’identificar amb algun dels ziggurats que hi van vore els jueus a Babilònia mentre va durar el seu captiveri. De tota manera hui no parlarem de la Torre de Babel, la protagonista serà una altra torre de construcció més recent i candidata a ser escollida com la torre més coneguda del món.

Deixant a banda la Tour Eiffel, la majoria coincidirem en considerar la Torre de Pisa com la torre més coneguda, hui fa 841 anys que es va iniciar la seua construcció. Fou el 9 La torre de Pisad’agost del 1173 quan es va col·locar la primera pedra del que havia de ser el campanar de la catedral de Pisa, era un període de prosperitat de la ciutat que havia aconseguit derrotar els estats veïns enemics.

Les obres van començar sota la direcció de Bonanno Pisano, però en arribar al tercer pis hagueren d’aturar-se en produir-se una inclinació de la torre d’uns 5 cm. Començava l’aventura del campanar pisà, que ja per sempre seria conegut com la Torre Inclinada de Pisa. La causa de la inclinació de la torre estava en el subsòl, massa inestable per a la construcció que es pretenia fer a la Piazza dei Miracoli de Pisa.

Les obres no es van reprendre fins gairebé un segle després dirigides per Giovanni di Simone, qui va intentar compensar la inclinació mentre construïa els quatre pisos que faltaven sense aconseguir-ho. Finalment l’any 1372 Tommaso Pisano va concloure la darrera planta, però la torre seguia inclinant-se a un ritme de poc més d’1 mm per any. La situació es féu crítica i l’any 1990 la torre hagué de tancar-se al públic, semblava que no hi havia salvació per al campanile fins que, després de 10 anys de treballs, s’aconseguí estabilitzar-lo i eliminar una mica de la inclinació per reobrir-lo al públic el desembre del 2001.Pisa duomo e campanile

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.