La mort de Prometeu o “si els moniatos volaren …”

Pinus longaevaImagineu-vos per un moment que formeu part d’un hipotètic Servei de Protecció de les Antiguitats Egípcies, un dia se vos presenta a l’oficina un personatge que afirma ser un estudiós de l’Antiguitat i demana un permís per assolar la Gran Piràmide per poder estudiar-la millor al laboratori, ja que com que s’acosta l’estació de la calor no es pot continuar treballant sobre el terreny.

Doncs una cosa semblant va ocórrer el 6 d’agost de l’any 1964 als Estats Units, un doctorand de geografia va obtindre un permís per talar un exemplar de pinus longaeva que vivia a l’est de l’estat de Nevada des que hi va nàixer l’any 3037 aC. Sí, ho heu llegit bé, Prometeu, com s’anomenava l’arbre, tenia si fa no fa 5001 anys i era uns 500 anys més vell que la Gran Piràmide de Kheops. Com diuen al meu poble “si els moniatos volaren, mai voríem el Sol”.

Prometeu era l’exemplar més vell conegut de Pinus longaeva, la qual cosa el convertia en l’organisme viu més antic mai conegut per l’ésser humà. Pertanyia a una espècie de pins que no destaca ni per la seua alçaria ni per la circumferència que pot assolir el seu tronc, però la seua esperança de vida supera en milers d’anys la de la resta d’éssers que coneixem. Ni tan sols les molt més afamades sequoies, amb les seues dimensions gegantines, poden competir amb aquests pins a l’hora de bufar ciriets encesos sobre el pastís d’aniversari.

La desgràcia de Prometeu no va ser en va del tot, quan es va fer pública la notícia una riuada de cartes de protesta va arribar al Servei Forestal dels EEUU, des de llavors tots els exemplars de pinus longaeva estan protegits, ni tan sols els troncs dels exemplars morts poden manipular-se. D’eixa manera el successor de Prometeu, un altre pi anomenat Matusalem que compta ja 4700 anys de vida, pot estar una mica més tranquil; en part perquè està protegit per la llei, però també perquè el seu emplaçament es manté en secret per evitar-li la visita de vàndals o, el que seria pitjor, moniatos que tenen un títol universitari a la butxaca.Bristlecone Pine

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.