Picos de Europa, el primer parc nacional

Un parc nacional és un espai natural protegit que consisteix generalment en un territori extens que presenta sistemes naturals de particular interès científic, educatiu i recreatiu, gens o poc transformats per l’explotació i l’ocupació humanes. La declaració d’un territori com a parc nacional correspon, lògicament, a les autoritats del país on es troba, les quals s’han d’ocupar a més de regular-ne l’accés i de vetllar per la protecció dels sistemes naturals.

El primer parc nacional del món va ser el de Yellowstone, als Estats Units, creat l’any 1872 pel Congrés nord-americà i ja visitat pels seguidors d’aquest blog fa poc més d’un any. El parc de Yellowstone fou seguit pel de Banff al Canadà (1885) i el de Tongariro a Nova Zelanda (1894). A Europa la figura del parc nacional va tardar una mica més a imposar-se, segurament per la gran dificultat existent al vell continent per poder trobar grans espais naturals gairebé sense intervencions antròpiques importants.

Així i tot, l’any 1909 es van crear a Suècia els tres primers parcs nacionals europeus. A l’estat espanyol fou el 22 de juliol de l’any 1918 quan es va crear el primer, el parc nacional de la Montaña de Covadonga, que inicialment protegia un àrea de 16.925 hectàrees del sector occidental dels Picos de Europa, també anomenat Sierra de Covadonga.

Posteriorment, l’any 1995, el parc es va ampliar a les 64.660 hectàrees que actualment comprén passant a anomenar-se parc nacional dels Picos de Europa. Engloba la totalitat dels Picos de Europa, un massís de la serralada Cantàbrica constituït per un gran bloc calcari amb cims per damunt dels 2.500 metres d’alçada que es divideix en tres unitats diferenciades, l’occidental o Sierra de Covadonga, l’oriental o Sierra d’Andara i la central o de Bulnes, on trobem les majors altures (Peña Cerredo, 2.648 m) i el cim més conegut (Naranco de Bulnes, 2.519 m).Naranco de BulnesLa riquesa faunística i de flora del parc nacional dels Picos de Europa el feren mereixedor de ser declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO, integrant-se així en una xarxa mundial que pretén, a més la conservació i la protecció de la biodiversitat, ajudar al desenvolupament econòmic i humà de la zona amb l’objectiu de conciliar interessos i recursos naturals en un més que desitjable desenvolupament sostenible.Picos de Europa

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.