James Cagney, l’enemic públic!!!!

J Cagney_The Public Enemie

Hui ens visita un dels grans del cinema clàssic nord-americà, no es pot qualificar millor James Francis Cageny Jr. Nascut el 17 de juliol del 1899 a Nova York, la seua família eren immigrants irlandesos i noruecs de classe humil. Hagué de deixar els estudis en morir son pare el 1918 i treballar en diversos oficis abans de començar en el món de la faràndula.

La seua carrera es va iniciar als escenaris del Music Hall i als de Broadway fins que començà a treballar al cinema alhora que aquest es convertia en sonor. Fitxat per la Warner Bros, Cagney va participar en papers insignificants fins que l’any 1931 va protagonitzar The Public Enemie; la seua interpretació de Tom Powers fou memorable i el va convertir en un dels ídols del públic malgrat la duresa i violència que desprenia el personatge.

Entre 1930 i 1941 Cagney va treballar en quasi 40 pel·lícules per a la Warner Bross, la majoria d’elles de baix pressupost i amb una producció no massa exquisida, però moltes d’elles s’han convertit en títols que hui es consideren veritables clàssics del cinema negre o d’acció. No sempre el seu fou un paper de gàngster, també va interpretar personatges del costat de la llei, però James Cagney ja seria per sempre el rostre en blanc i negre del pitjor criminal dels Estats Units.

L’any 1942 James Cagney va guanyar el seu únic Premi Òscar pel seu treball a Yankee Doodle Dandy. Va seguir treballant durant les dècades dels 40 i els 50 fins que l’any 1961 va protagonitzar una magnífica comèdia dirigida per Billy Wilder titulada One, Two, Three. Després va deixar el món del cinema i no va tornar-hi a treballar fins 20 anys després, quan ho va fer per a Milos Forman per darrera vegada per al cinema.J Cagney_White Heat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.