Sir Laurence Olivier, un actor excepcional

Kenneth Tynan (1927-1980), el més destacat crític de teatre de la seua generació, afirmava referint-se al protagonista de l’entrada de hui que “entre una bona actuació i una altra memorable hi ha un abisme, un abisme que tan sols poden salvar intèrprets d’altura excepcional. Laurence Olivier n’és un d’eixos actors excepcionals.

Laurence Olivier

Nascut a Dorking l’any 1907, Laurence Kerr Olivier era el fill d’un pastor protestant que manifestà molt prompte la seua afició per la interpretació, una afició que el portaria a deixar la Universitat d’Oxford per poder estudiar art dramàtic a Londres a l’escola Elsie Fogerty.

La seua carrera va començar com actor de teatre als anys vint, prompte es va convertir en una de les més destacades figures del teatre britànic, la qual cosa el va ajudar a fer el salt a Broadway i a realitzar les seues primeres aparicions cinematogràfiques des del 1930, encetant una filmografia on podem trobar veritables obres mestres de la interpretació, però també altres exemples menys “magnífics”. La dècada dels anys 40 va vore com Laurence Olivier féu un gir radical a la seua carrera, ell mateix el va justificar dient “no vull arribar a ser un Cary Grant” i començà a fer adaptacions de Shakespeare, la que acabà sent una de les seues senyes d’identitat més destacades.

La trajectòria professional de Laurence Olivier no va deixar mai de costat el teatre, al temps que es va anar ampliant amb tasques de direcció i treballs per a la televisió. La seua categoria li fou reconeguda moltes vegades i de diferent manera, i així fou nominat deu vegades al premi Òscar, en va guanyar quatre en diferents categories; fou ennoblit per la reina d’Anglaterra i un dels actors que podien disputar-li el títol, Spencer Tracy, el va proclamar com “el millor actor de cinema de tots els temps”.

Amb tot, el mateix Laurence Olivier es veia principalment com un actor de teatre i així ho va manifestar ell mateix en afirmar que treballaria al teatre mentre poguera mantindre’s dempeus. Ho va acomplir quasi literalment, malgrat que un càncer l’obligà a retirar-se abans de morir l’11 de juliol del 1989.Spartacus bath scene

Anuncis

2 pensaments sobre “Sir Laurence Olivier, un actor excepcional

  1. Crec sincerament que ell i sir John Gielguld són els millors actors shakeaspereans de la història, encara que representaven escoles totalment diferents. Deixant a banda Shakespeare, qui no recorda les dues bofetades que li pega a Merle Oberon en “Cumbres borrascosas” de William Wyller o el Max de Winter de “Rebecca”…, o en “La Huella”…

  2. Retroenllaç: Vivien Leigh, the southern belle | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.