Giorgio Vasari, el primer historiador de l’Art

Giorgio VasariGiorgio Vasari (30/juliol/1511 – 27/juny/1574) és un artista italià nascut a Arezzo que, tot i la destacada popularitat de què va gaudir per la seua obra pictòrica i arquitectònica mentre va viure, ha passat a la posteritat principalment per ser l’autor d’una obra teòrica en la qual va fer un recull de biografies de les principals figures del Renaixement italià.

Com a pintor Vasari desenvolupa un art eclèctic decorant edificis religiosos i civils, podem trobar obres seues al Palazzo Vecchio de Florència i al Palazzo della Cancellaria de Roma. Així mateix, va fundar l’Accademia del Disegno l’any 1562 a Florència.

Com arquitecte destaca per damunt de totes les seues obres el Palazzo degli Uffizi a Florència, una mostra de classicisme simètric i elegant que amb el pas del temps s’ha convertit en una de les principals pinacoteques del món. També a Florència va construir el Corridoio Vasariano que connecta el Palazzo Vecchio amb el Palazzo Pitti a través del Ponte Vecchio. A la Ciutat Eterna destaca la Villa Giulia, que va construir per al papa Juli III.

L’any 1550 va escriure Le vite dei più eccellenti pittori, scultori e architettori, l’obra que li ha valgut ser reconegut com el primer historiador de l’Art i que fou exaltada, fins i tot, pel mateix Michelangelo. Realitzada amb unes tècniques d’investigació molt distants de les actuals, moltes de les dades que ens ofereix Giorgio Vasari han estat corregides o negades, però encara hui segueix considerant-se un clàssic.Galleria degli Uffizi

Anuncis

3 pensaments sobre “Giorgio Vasari, el primer historiador de l’Art

  1. Retroenllaç: Donatello, el primer escultor del Renaixement | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  2. Retroenllaç: Giotto, el pintor i la sonda del cometa Halley | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  3. Retroenllaç: Un passadís privat per als Mèdici, el Corredor Vasarià | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s