Simó de Montfort, l’exterminador dels càtars

Simó_IV_de_MontfortHui parlem de Simó IV de Montfort, un d’eixos personatges amb dues cares ben diferenciades, la pitjor de les quals la va mostrar al rei Pere II d’Aragó a la batalla de Muret i als Bons homes albigesos al peu de la fortalesa de Montsegur. Se li ha de reconéixer, però, al de Montfort que fou un home amb les coses clares i que mai va dubtar a fer allò que fóra precís per abastar els seus objectius.

Membre de la Casa de Monfort-l’Amury, originària de l’Illa de França, i amb arrels anglonormandes per part de mare, la data del seu naixement no la coneixem amb exactitud. Encara que es va vore privat d’alguns dels senyorius que podien correspondre-li per herència, fou comte d’Évreux i de Leicester i senyor de Montfort.

Molt dotat per a l’art de la guerra, trobem Simó de Montfort lluitant amb Felip II de França contra Ricard I d’Anglaterra a finals del segle XII. Així mateix va participar de la Quarta Croada predicada pel papa Innocenci III, abandonant-la per retornar a França quan els croats es dirigiren contra Constantinoble.

Simó de Montfort fou escollit cap de la nova croada contra els albigesos l’any 1209 predicada per Innocenci III. En aquesta campanya va mostrar el de Montfort els seus grans dots militars, però també com de cruel, fanàtic i astut podia arribar a ser. La destrucció i el pillatge sistemàtic li permeteren ocupar el país d’Oc, apoderant-se de feus com Carcassona o Besiers, derrotant el mateix Pere II el Catòlic a Muret, on el rei trobà la mort, i exterminant els darrers càtars al Prat dels Cremats al peu de Montsegur, on va encendre una més de les moltes fogueres humanes que cremaren per tot el país.

La croada que Simó de Montfort havia començat el 1209 es va convertir finalment en una guerra de conquesta que li va proporcionar el control de tot el Llenguadoc, convertint-se en comte de Tolosa, vescomte de Besiers i de Carcassona i duc de Narbona, possessions que li foren reconegudes pel papa en el concili IV del Laterà. Quan va morir Innocenci III, Montfort va perdre els nous dominis i, mentre assetjava Tolosa per vore de recuperar-los, fou alcançat per una pedra llançada per una catapulta que li va esclafar el cap provocant-li la mort el 25 de juny del 1218.Mort de Simó IV de Monfort

Anuncis

Un pensament sobre “Simó de Montfort, l’exterminador dels càtars

  1. Retroenllaç: Muret, on el rei fou mort per sa follia | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s