Maquiavel, tot per raons d’estat

Moltes vegades qualifiquem o sentim qualificar algú de maquiavèl·lic, volem dir que eixa persona actua amb maquiavel·lisme, cercant aconseguir els seus fins sense escrúpols amb astúcia, duplicitat o mala fe. El terme deriva directament del cognom del protagonista de l’entrada de hui, Niccolò di Bernardo dei Macchiavelli.

Nicolau Maquiavel, com el coneixem nosaltres, va nàixer en una família noble vinguda a menys. La seua joventut va coincidir al període més florent de la Florència dels Medici, però no va encetar la seua carrera pública fins la caiguda de Savonarola el 1498, quan li van ser encarregades diverses missions diplomàtiques que li permeteren desenvolupar el pensament polític que després es va reflectir en la seua obra literària.

Caigut en desgràcia a la cort dels Medici fou acusat de traïció i, després d’un breu pas per la presó el 1513, es va retirar de la política i començà a escriure. L’any 1520 fou recuperat per a les tasques polítiques pel cardenal Juli de Medici, el futur papa Climent VII que va confiar a Maquiavel el càrrec de superintendent de fortificacions. El Sac de Roma del 1527 per les tropes de l’emperador Carles V provocà la caiguda dels Medici a Florència i la marginació política de Maquiavel que va morir el 21 de juny d’eixe mateix any, poc després de ser cessat de tots els seus càrrecs.

L’obra de Maquiavel, la temptativa més rigorosa i desproveïda de prejudicis d’interpretació i de descripció de l’estat burgès al seu començament, s’endinsa per igual en la política i en la literatura. El seu títol més destacat i reconegut és Il principe.

Inspirada en Cèsar Borja, altres afirmen que està inspirada en Ferran II d’Aragó el Catòlic, a Il principe es descriuen diferents models d’estat segons el seu origen i es plantegen les polítiques més adients per a la seua pervivència. Així mateix es fa un repàs a les qualitats que un príncep ha de tindre per governar, per concloure que ha de ser capaç de subordinar tot a les raons d’Estat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.