El rei del rock espanyol, Miguel Ríos

A Miguel Ríos Campaña, nascut a Granada el 7 de juny del 1944, podem atorgar-li sense cap dubte el títol de “rei del rock de l’estat espanyol”, sense per això llevar-li cap mèrit a altres solistes i grups que també poden ser inclosos entre els pioners, però Miguel Ríos és el més longeu i prolífic de tots aquells que encetaren el camí del rock hispà allà pels finals dels anys 50 i començaments dels 60 del segle passat.

Fill d’una família molt humil, hagué de treballar en els oficis més variats. Després de guanyar un concurs de Radio Granada es va desplaçar l’any 1960 a Madrid on, després de passar per estretors econòmiques aconseguí gravar dos anys després les seues primeres cançons. Amb el nom artístic de Mike Ríos va gravar en solitari i amb grups com Los Relámpagos, Los Sonors o Los Canarios.

L’any 1968 va obtindre un gran èxit, ja com Miguel Ríos, amb cançons com El río o Vuelvo a Granada, però fou l’any 1970 el de la seua consagració definitiva gràcies a la versió de l’Himne a l’Alegria de Beethoven. Tot i l’èxit internacional que va aconseguir durant la dècada dels 70 la seua carrera va estancar-se fins que l’any 1979 va publicar l’àlbum Los viejos rockeros nunca mueren, on estava inclosa la cançó Santa Lucía, que el va tornar a situar en el cim del panorama musical.

L’any 1982 Miguel Ríos serà el responsable del millor disc del rock estatal de la dècada, un doble àlbum gravat en directe i titulat Rock and Ríos que va precedir en un any la gira més espectacular de les moltes que el granadí ha fet, El rock de una noche de verano; van ser 32 concerts als que hi assistiren més de 700.000 persones.Miguel_RiosLa seua activitat va continuar sent molt prolífica en gires, gravacions i col•laboracions amb altres artistes. Tampoc s’ha d’oblidar la seua tasca a la televisió, destacant per damunt de tot els vint-i-set episodis del programa Que noche la de aquel año pel seu èxit de públic i el reconeixement de la crítica. També va crear la seua pròpia discogràfica. Retirat des del 2010, Miguel Ríos fa col•laboracions esporàdiques i participa en nombroses causes benèfiques.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.