Diego Velázquez, el geni sevillà dels pinzells

VelázquezEl 6 de juny de l’any 1599 va nàixer a Sevilla un dels més grans genis de la pintura espanyola, Diego Rodríguez de Silva y Velázquez. Fou el primogènit dels huit fills que van tindre els seus pares. La noblesa de la família mai va quedar ben demostrada, però la noblesa del llinatge de Velázquez no és el motiu d’aquesta entrada, com bé es pot suposar.

La formació de Diego Velázquez va tindre lloc a Sevilla, al taller de Francisco Pacheco. Amb només 18 anys va passar l’exàmen del gremi de pintors i va obrir taller propi, abans de casar-se amb la filla del seu mestre l’any 1618. A la seua ciutat natal va desenvolupar una primera etapa d’activitat, quatre anys fins que es va desplaçar a Madrid per primera vegada el 1622, que ens ha deixat obres tan conegudes com la Vella fregint ous (National Gallery d’Edimburg).Vella fregint ousEs va instal•lar definitivament a Madrid l’any 1823 en ser reclamat pel comte duc d’Olivares. A la cort fou nomenat pintor del rei i realitzà tota una sèrie de retrats reials dels que va fer diverses versions, a més d’alguns retrats anònims en els què fa gala d’una avançada tècnica.

Amb l’autorització reial, Diego Velázquez va viatjar a Itàlia per primera vegada l’any 1629, un viatge que representaria una evolució decisiva en la seua pintura. D’aquesta estada és una de les seues obres més famosa, La farga de Vulcà (Museu del prado). Dos anys després va tornar a Madrid i encetà una nova fase tècnica considerada la seua època de maduresa, que va durar fins el seu segon viatge a Itàlia del 1649.La farga de VulcàDe tornada a Madrid el 1651, tot i que va disposar de menys temps per a pintar, Diego Velázquez va tornar a pintar retrats reials i el 1656 féu el quadre que culmina la seua obra, Las Meninas (Museu del Prado). Sols un any abans de morir fou nomenat cavaller de l’Orde de Santiago, una distinció que cap altre pintor havia rebut abans ni tampoc ha rebut després.Las Meninas

Anuncis

Un pensament sobre “Diego Velázquez, el geni sevillà dels pinzells

  1. Retroenllaç: La rendició de Breda; Història i Història de l’Art | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.