De Constantinoble a Istanbul, un passeig per 1000 anys d’història

El 29 de maig de 1453 l’últim emperador de Bizanci, Constantí XI Paleòleg (1448-53), morí defensant Constantinoble, que caigué a les mans dels turcs, dirigits pel soldà Mehmet II. Es posava eixe dia el punt i final a la història d’un Imperi que havia nascut l’any 395 quan, a la mort de l’emperador Teodosi, la divisió entre les parts occidental i oriental de l’Imperi Romà es va fer definitiva.

El primer emperador exclusivament oriental fou Arcadi, el fill major de Teodosi, amb ell es va encetar una llista d’emperadors formada per més de 90 noms pertanyents a 13 dinasties diferents. No podien ser-ne menys si tenim en compte que l’Imperi va perdurar quasi mil anys.

Justinià IBizanci fou capaç de resistir les invasions germàniques i, gràcies a la seua situació estratègica, es va convertir en la gran potència de la Mediterrània oriental. L’imperi Bizantí sempre es va considerar a si mateix com l’estat successor de l’antic Imperi Romà, fins i tot va encetar el projecte de restaurar la antiga unitat territorial romana. Encara que mai va estar molt a prop d’aconseguir-la, sota el regant de Justinià I el Gran (527-565) l’Imperi va assolir la seua màxima expansió territorial, fins i tot una part de la península Ibèrica fou reintegrada a la sobirania de Constantinoble.

L'imperi BizantíDesprés del regnat de Justinià I començà un període de declivi que va durar un parell de segles (VII i VIII) i fou interromput per l’anomenat renaixement macedoni, per l’accés al tron de la dinastia macedònica (867-1059). Eixe renaixement quasi pot considerar-se com una espècie de cant del cigne de l’imperi que des del segle XI va entrar en una davallada que ja no es va frenar fins la seua desaparició.

Reduït a la mínima expressió territorial per l’avanç inexorable dels turcs otomans, finalment les impressionants defenses Constantinoble, que sols havien sigut traspassades una vegada en 1.000 anys, resultaren insuficients després de dos mesos de setge i, el que va resultar més definitiu, davant dels canons amb què les atacaren les tropes de Mehmet II. Constantinoble ja no existia, havia nascut Istanbul.L'imperi_Bizantí

Anuncis

5 pensaments sobre “De Constantinoble a Istanbul, un passeig per 1000 anys d’història

  1. Retroenllaç: Constantinoble resisteix!!!! | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  2. Retroenllaç: Foc grec, l’espasa flamígera de déu? | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  3. Retroenllaç: Constantí XI Paleòleg, el darrer basileu bizantí | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  4. Retroenllaç: Guillem Tell, el ballester que alliberà Suïssa | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  5. Retroenllaç: Còdex Calixtinus, un robatori d’historieta | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.