‘Abd al-Raḥmān I, emir independent de Còrdova

Al-Andalus és la manera com els musulmans anomenaren la península Ibèrica des del segle VIII quan, arran de la conquesta de Tariq i Musa, es va establir un emirat dependent del califat omeia de Damasc. Quan l’any 750 els abbàssides exterminaren la dinastia regnant només un jove príncep omeia va aconseguir escapar, ‘Abd al-Raḥmān.

‘Abd al-Raḥmān en la seua fugida va passar pel nord d’Àfrica abans d’entrar en contacte amb els grups enfrontats amb l’emir d’Al-Andalus, els sirians i el iemenites. Tots dos grups van estar d’acord en ajudar-lo en el seus projectes d’arrabassar el poder d’Al-Andalus a Yūsuf al-Fihrī, amb qui ‘Abd al-Raḥmān va encetar negociacions que van fracassar.

Sense acord diplomàtic possible, ‘Abd al-Raḥmān va passar a la península Ibèrica per enfrontar-se al emir ara dependent del califa abbàssida. L’enfrontament va tindre lloc a la batalla d’Almusara, prop de Còrdova, el 14 i el 15 de maig de l’any 756 i la victòria va somriure el príncep omeia.

Amb la batalla d’Almusara va iniciar-se el procés pel qual tot el territori d’Al-Andalus es va convertir en un emirat independent sota el govern de l’emir ‘Abd al-Raḥmān I. El nou emirat, però, va seguir admetent la supremacia religiosa del califa abbàssida de Bagdad, no serà fins l’any 929 quan un successor d’ ‘Abd al-Raḥmān I, ‘Abd al-Raḥmān III, trenque els lligams amb Bagdad definitivament; però eixa historia ja la coneixem.Emirat independent

Anuncis

Un pensament sobre “‘Abd al-Raḥmān I, emir independent de Còrdova

  1. Retroenllaç: Borrell II, el primer independentista? | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.