Un any sense Alfredo Landa

Hui fa un any que ens va deixar un dels actors espanyols més destacats del segle XX, Alfredo Landa Areta va morir a Madrid el 9 de maig del 2013, l’actor que va personificar el fenomen que es va anomenar landismo a principis de la dècada dels anys 70 del segle passat.

Després de viure a diferents ciutats espanyoles com a conseqüència de l’ofici de son pare, capità de la guàrdia civil; finalment es va establir a Sant Sebastià amb dotze anys i allí va començar estudis de Dret. El pas per la Universitat va posar Alfredo Landa en contacte amb el teatre, participant en més de 40 obres en menys de sis anys.

Després d’abandonar els estudis universitaris l’any 1956 es va traslladar a Madrid per dedicar-se a la interpretació. De principi va treballar com actor de doblatge i féu alguns papers secundaris fins que, l’any 1962, va coprotagonitzar la pel•lícula Atraco a las tres de José María Forqué. Fou l’inici d’un intens període de treball, però encasellat en papers còmics tant de protagonista com de secundari destacat. D’aquesta època són títols com El verdugo de García Berlanga o Ninette y un señor de Murcia de Fernán Gómez.

Atraco a las tres

Durant la primera meitat dels anys setanta Alfredo Landa desenvolupà una etapa que es va caracteritzar per la seua participació en moltes comèdies, generalment d’una qualitat prou escassa i que es coneixen com “espanyolades”, en el moment de màxima expressió de l’abans esmentat “landismo”.

Per sort, durant els anys de la transició l’actor va assolir la seua maduresa interpretativa i es va involucrar en projectes més seriosos i ambiciosos. Sols cal esmentar uns quants dels títols que va protagonitzar per poder fer-se una idea del nivell interpretatiu que atresorava Alfredo Landa: El crack (1981), Los Santos Inocentes (1984), La vaquilla (1985), El bosque animado (1987) o La marrana (1992). Una qualsevol de les seues interpretacions en eixos films ja serien motiu més que suficient per justificar aquesta entrada de hui, no vos sembla?

El bosque animado

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.