Marc Aureli, l’emperador filòsof

Marc-AureliHui torna el món romà a aquest blog, el motiu és l’aniversari del decés de Marc Aureli, esdevingut el 17 de març de l’any 180 a la ciutat de Vindobona, l’actual Viena, mentre es trobava al front de l’exèrcit que duia endavant contra els germans als que ja havia expulsat més enllà del Danubi. Sembla que poc abans del darrer moviment que havia d’incorporar la regió de Bohèmia a l’imperi, l’emperador va emmalaltir de verola i va finir deixant com a successor el seu fill Còmode.

Marcus Aelius Aurelius Verus, conegut com l’emperador filòsof, pertanyia a una gens d’origen hispà que féu la seua fortuna en cridar l’atenció de l’emperador Adrià. Fou associat a les tasques de govern de l’Imperi i passà a governar-lo conjuntament amb Luci Ver l’any 161 i en solitari des del 169. Posteriorment va associar al tron el seu fill Còmode, amb qui va compartir el govern entre el 177 i el 180.

El regnat de Marc Aureli va coincidir amb un període de molta conflictivitat, l’Imperi es va vore afectat per atacs de pobles bàrbars, diverses revoltes populars i algunes epidèmies. La serenitat i la força moral amb les que es va enfrontar Marc Aureli a totes eixes dificultats l’han convertit en un dels emperadors romans millor considerats, fins i tot els cristians no el tenen a la seua llista de “perseguidors” malgrat que no els va permetre manifestar públicament la seua fe.Piazza Colonna

A la ciutat de Roma encara podem trobar dos testimonis del seu regnat, la seua columna i el seu retrat eqüestre. La Columna de Marc Aureli es troba a la Piazza Colonna i fou erigida després de la mort de l’emperador per commemorar els seus triomfs a les Guerres Marcomanes; es va construir amb un relleu en espiral, imitant la Columna Trajana i l’any 1589 fou rematada amb una estàtua de bronze de Sant Pau.

El retrat eqüestre de Marc Aureli és l’únic exemple d’aquest tipus de retrat que ens ha arribat, gràcies a que es va identificar erròniament amb l’emperador Constantí i això la va lliurar de ser fosa. S’hi representa l’emperador vestit amb túnica curta i paludamentum o mantell militar, però no porta cap arma ni atribut imperial. Michelangelo va traslladar l’estàtua a la Piazza del Campidoglio, quan va remodelar la plaça, però la que hui s’hi pot vore és una còpia de l’original que es pot admirar a l’interior dels Museus Capitolins situats a la mateixa plaça.Marc Aureli

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.