Paricutín, el naixement d’un volcà

Resulta molt curiós que un volcà tinga una data oficial de naixement, però eixe és el cas del Paricutín, que està considerat el volcà més jove del planeta i se sap d’ell fins i tot l’hora del seu naixement, esdevingut a l’estat mexicà de Michoacan.

El 20 de febrer de l’any 1943 Dionisio Pulido, un llaurador mexicà va sentir com tremolava la terra  sense fer massa cas, acostumat com estava a sismes freqüents que venien succeint des de feia més d’una setmana. La cosa va canviar quan va vore com sorgien de la terra llargues llengües de foc i columnes de fum mentre augmentava l’estrèpit.

El part, vull dir, l’erupció es va allargar durant 9 anys, 11 dies i 10 hores. Per sort no hi va produir-se cap víctima humana, però la lava que va expulsar el Paricutín va recórrer uns 10 quilòmetres, sepultant completament el poblat de Paricutín i deixant només visible la torre del campanar de San Juan ParangaricutiroSan Juan Parangaricutiro.

Actualment el Paricutín, considerat una de les meravelles naturals del planeta, s’ha de considerar un volcà actiu, així ho indiquen almenys les fumaroles de vapor que proven que encara queda calor romanent. De tota manera, els experts consideren força improbable que torne a entrar en erupció, creuen que és molt més fàcil que torne a produir-se un fenomen similar en algun lloc dels voltants. Caldrà estar alerta.Paricutín

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.