Richard Wagner, reinventor de l’òpera

El Romanticisme és un moviment artístic i espiritual que, els darrers decennis del s.XVIII i durant el s.XIX, s’eRichard Wagnerstengué per tot Europa i determinà un renovament profund de gairebé qualsevol manifestació de l’art i de la vida. És per això que hui he escollit un músic que pot ser considerat el seu més destacat representant, Richard Wagner.

Molt influït durant la infància pel seu padastre, Wagner no va iniciar els estudis musicals fins els quinze anys, en principi el jove Richard mostrava certa inclinació per la Literatura, però quan va conéixer la música de Weber i, sobretot, la Simfonia número 9 de Beethoven es va decidir per la música.

Els seus inicis foren lents i difícils, agreujats per la seua inestable situació financera. Hagué de realitzar tasques poc agraïdes com transcriure partitures i es va trobar amb importants dificultats per donar a conéixer les seues obres, que encara no preludiaven res del compositor que seria.

Amb l’estrena de L’holandés errant enceta Wagner el seu camí personal que aniria desenvolupant i que el duria a crear el drama musical i a renovar la música escènica a nivell teòric i pràctic. Va eliminar la separació entre números, entre recitatius i parts cantades, configurant el drama com un fluid musical continu de caràcter simfònic.

Els seus partidaris foren tants com els seus detractors. Entre els primers es trobava Lluis II de Baviera, que l’ajudà econòmicament per a construir el Festspielhaus de Bayreuth, un teatre dedicat exclusivament a la representació dels drames wagnerians que fou inaugurat l’any 1876 amb la representació del cicle complet de l’anell dels Nibelungs, només 7 anys abans de la mort del compositor el 13 de febrer del 1883.

Bayreuth

Anuncis

5 pensaments sobre “Richard Wagner, reinventor de l’òpera

  1. M’encanta Wagner (ben cantat, ara és difícil trobar bons cantants wagnerians) però em passa com a Woody Allen: quan escolte la seua música m’apetix envair Polònia…

  2. Retroenllaç: Victor Hugo, “ser bo és fàcil, difícil és ser just” | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  3. Retroenllaç: Frederic Chopin, l’ànima d’un piano | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  4. Retroenllaç: Mikhail Aleksandrovič Bakunin, l’enemic del tsar i de Marx!!!! | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  5. Retroenllaç: Lluis II de Baviera, el rei boig | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s