Ojm’akon, el poble més fred

L’Antàrtida, el continent blanc o el sisé continent, comprén els territoris situats al sud del paralel 600, tal i com es recull al Tractat Antàrtic que va entrar en vigor l’any 1961. Gairebé tots els 14.000.000 de Km2 de la seua superfície tenen un clima polar, de manera que el mes més càlid mai no supera els 00C. A l’Antàrtida s’han registrat les temperatures més baixes que s’han mesurat a la Terra, amb registres al voltant dels 900C sota zero.

L’assumpte canvia una mica quan volem parlar del lloc habitat de manera permanent on s’ha registrat la temperatura més baixa. Haurem de canviar fins i tot d’hemisferi i desplaçar-nos fins a Ojm’akon, una xicoteta aldea russa de poc menys de 500 habitants situada a l’altiplà de Iacútia, a la conca superior del riu Indigirka.OimiakonEl 6 de febrer del 1924 la temperatura d’Ojm’akon va caure fins els 67,70C negatius, de manera que no resulta massa pretensiós que el poble aspire a ser nomenat el pol del fred de l’hemisferi boreal.

Curiosament el nom del poble significa, en idioma iacut, aigua líquida o aigua que no es congela, en referència a les fonts termals que afloren a les rodalies. L’hivern allí dura 9 mesos i es tan dur que els peixos que es trauen del riu només tarden 30 segons en congelar-se; altres curiositats són que cap dels seus habitants porta ulleres, perquè el fred les enganxaria a la pell a l’instant, o que a l’escola només s’utilitzen llapisseres perquè la tinta dels bolígrafs es congela.

Oimiakon mapa

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.