La Vaga de La Canadenca

El passat mes de novembre es va donar notícia en aquest blog de la que ve sent considerada com la primera vaga de la Història, la que van protagonitzar un quadrilla de treballadors que construïa la tomba del faraó Ramses III. L’entrada de hui també s’ocuparà d’una vaga que uns obrers catalans feren tres mil anys després, la Vaga de La Canadenca.

El conflicte es va iniciar quan arran d’una disminució dels sous de l’empresa Riegos y Fuerza del Ebro, huit treballadors foren acomiadats per haver demanat assessorament i suport de la CNT. El 5 de febrer de 1919 els companys dels acomiadats encetaren una vaga en solidaritat amb els acomiadats, que immediatament fou contestada per la direcció de l’empresa amb l’acomiadament d’altres 140 treballadors.

Riegos y Fuerzas era una filial de l’empresa Barcelona Traction Light and Power, coneguda popularment com La Canadenca per l’origen canadenc del seu fundador, que es dedicava a la producció d’electricitat i la seua distribució a l’àrea metropolitana de Barcelona per a l’enllumenat públic, el subministrament domèstic i el funcionament dels tramvies i els ferrocarrils metropolitans.

Amb el pas dels dies gairebé totes les empreses participades per La Canadenca i la resta de les del sector es declararen en vaga, Barcelona es va quedar sense llum i els tramvies i moltes fàbriques de Barcelona i els voltants van quedar paralitzades. L’escalada del conflicte féu que es declarara l’estat de guerra i milers d’obrers foren detinguts i empresonats, llavors la vaga sectorial es va transformar en una vaga general.

La Vaga de La Canadenca fou la primera gran victòria del moviment obrer en la seua lluita amb la patronal, alguns fins i tot afirmen que és l’única victòria. Entre d’altres guanys es va aconseguir que el govern espanyol establira la jornada de treball de 8 hores per a tots els oficis.

La Canadenca

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s