Sant Blai gloriós, cura’m la tos!!!!

Hui és Sant Blai, el 3 de febrer se celebra la festa del bisbe màrtir de Sebaste (Turquia). Sant Blai GloriósFou martiritzat a principis del segle IV, encara que les actes del seu martiri són probablement falses, abans però va guanyar-se la fama de sant guaridor de persones i animals. Potser el seu miracle més importants fou salvar un xiquet que s’havia ofegat amb una espina de peix i que la mare li va portar quan ja havia mort, per això se’l considera l’advocat del mal de gola.

El culte de Sant Blai es va escampar per tota Europa durant els segles XI i XII, i des de llavors molts llocs afirmen posseir alguna relíquia del sant amb poder per guarir els fidels. Al País Valencià en són molts els pobles que d’alguna manera veneren Sant Blai, també a Alcàsser, on malauradament sembla que la festa ha perdut força els darrers anys.

La de Sant Blai és una de les festes que recorde amb més estima dels anys de la meua infància. A Alcàsser no la celebràvem el 3 de febrer, ho fèiem els dilluns següent per poder anar a passar el dia a Sant Blai d’Albal, el dia oficial hi anaven els albalencs que a l’ermita l’anomenen de Santa Anna.Santa Anna d'Albal

Eixe dilluns no hi havia escola i ja pel matí es feien tot un seguit d’actes que incloïen una processó, el repartiment de panets beneïts i finalment totes les colles de xiquets del poble acudien a l’ermita d’Albal per passar el dia jugant i corrent, també ens barallàvem alguna vegada. La jornada acabava al cine del rector, que per la vesprada feia una sessió especial per acabar de celebrar la festivitat de Sant Blai.

El primer any que no vaig poder participar de la festa de Sant Blai crec que es va tancar la meua infància, havia començat a estudiar BUP a l’institut de Silla i allí el sant que manava era Sant Sebastià.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.