Un exèrcit per al successor de Sant Pere

Una de les possibles activitats quan es visita Roma és creuar una frontera internacional sense haver d’eixir de la capital d’Itàlia, sols cal creuar el Tíber pel Ponte Vittorio Emanuele II i enfilar la Via de la Conciliazione fins la Piazza Pio XII. Allí mateix es pot creuar la frontera de la Ciutat del Vaticà, l’estat més xicotet del món amb el seu mig quilòmetre quadrat escàs.

La Ciutat del Vaticà pot ser menuda, però ens ofereix una de les majors concentracions d’obres d’art, meravelles i llegendes per metre quadrat que es pot trobar arreu del món. Hui però no pretenc visitar els Museus Vaticans, ni tan sols la Basílica de Sant Pere, l’entrada de hui té com a protagonista la guàrdia personal del cap de l’Estat Vaticà, la Guàrdia Suïssa.

Malgrat que alguns autors situen l’origen de la Guàrdia Suïssa l’any 1478, sota el pontificat de Sixt VI, sembla que no fou fins que el papa Juli II della Rovere sol·licità dels cantons de Lucerna i Zuric l’enviament d’un contingent de soldats que havien de defendre i protegir el Vicari de Crist en la Terra. El contingent va arribar a Roma el 21 de gener del 1506, cent cinquanta dels més valents del jovent suïs protegirien des d’eixe moment l’ocupant de la cadira de Sant Pere. Actualment les seues funcions principals són, a més de la custòdia personal del papa, la vigilància dels ingressos a l’Estat del Vaticà, el servei a la capella pontifícia i la custòdia del conclave durant la seva celebració.

Una tradició que es recull a moltes de les guies turístiques, però que no sembla tindre altra base documental, afirma que el mateix Michelangelo Buonarroti fou l’encarregat de dissenyar l’uniforme del nou exèrcit vaticà, que ha perdurat fins l’actualitat amb algunes modificacions.

Així que ja ho sabeu, quan passeu per la Plaça de Sant Pere podeu fer-vos una foto al costat d’un homenàs vestit amb una obra d’art del mateix Michelangelo, i amb els temps que corren, i tenint en compte on estareu, que no vos cobren per fer-ho és tot un valor afegit a l’experiència.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.