Detectius made in Spain

El setmanari infantil en castellà Pulgarcito fou fundat l’any 1921 per Joan Bruguera. En una primera època, fins al 1938, predominava la part escrita i la historieta il·lustrada només hi tenia una presència testimonial. Després de la Guerra Civil la publicació va seguir publicant-se de manera irregular fins l’any 1947, quan va reprendre la periodicitat setmanal.

Fou llavors quan la incorporació de nous dibuixants va impulsar la part gràfica, arribant-se a crear la que es coneix com Escola Bruguera, una de les més destacades del tebeo, com vingué a anomenar-se a l’estat espanyol la historieta il·lustrada o, més recentment, còmic.

Alguns dels personatges més reeixits del tebeo són producte de l’Escola Bruguera, entre d’altres són criatures seues els Zipi y Zape d’Escobar, El reportero Tribulete de Cifré, Las hermanas Gilda de Vázquez o, una mica més tard, Mortadelo y Filemón d’Ibáñez.Mortadelo y Filemón clàssicsEls menys eixerits dels detectius espanyols debutaren a Pulgarcito el 20 de gener de 1957, en el número 1394. Mortadelo y Filemón, agencia de información parodiaven inicialment els personatges de Conan Doyle, Sherlock Holmes i el doctor Watson. Amb el pas dels anys Mortadelo y Filemón canviaren la seua aparença física i canviaren de treball per incorporar-se a la T.I.A., en clara referència a la CIA nord-americana, però Mortadelo va seguir sent el rei de la disfressa i Filemón no va deixar de ser el seu cap.Mortadelo y Filemón

Les aventures de Mortadelo y Filemón, que segueixen publicant-se actualment, s’han adaptat al cine, als dibuixos animats, als videojocs i, fins i tot, han estat inspiració d’un musical: “Mortadelo y Filemón, the miusical”, que es va estrenar l’any 2008.

Anuncis

2 pensaments sobre “Detectius made in Spain

  1. Retroenllaç: Francisco Paesa, el superespia espanyol | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  2. Retroenllaç: Còdex Calixtinus, un robatori d’historieta | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.