Ildefons Cerdà, l’home que creà l’Eixample

Les actuacions de Francisco Javier Goerlich a València i d’Arturo Soria a Madrid han sigut objecte d’una entrada en aquest blog, amb eixos antecedents no resultarà estrany que hui parem la nostra atenció sobre Ildefons Cerdà i Sunyer, l’urbanista responsable de la gran remodelació que experimentà Barcelona a finals del segle XIX.

Ildefons CerdàNascut a Centelles el 23 de desembre del 1815, Ildefons Cerdà féu estudis de llatí i filosofia a Vic abans de traslladar-se a Barcelona per estudiar matemàtiques i arquitectura. Posteriorment obtingué el títol d’enginyer de camins a l’escola de Madrid.

Les seues inquietuds polítiques el feren relacionar-se amb cercles progressistes i revolucionaris de Barcelona, influïts pel socialisme utòpic. Paral·lelament es va interessar en l’urbanisme i va centrar els seus estudis sobre els problemes de reforma i eixample de la ciutat de Barcelona, de plena actualitat per causa de l’enderrocament de les muralles barcelonines, amb les possibilitats d’expansió urbana que això representava.

Elaborà un projecte de reforma de la ciutat comtal, l’anomenat pla Cerdà, que fou inicialment aprovat el 1859 malgrat les polèmiques que provocà entre la ciutadania. Finalment es va dur a terme, no sense patir modificacions mentre s’aplicava motivades pels canvis de la conjuntura política de cada moment o, principalment, pels afanys especuladors que no respectaren, entre d’altres aspectes del pla, els espais que havien de dedicar-se a zones verdes i serveis o l’alçada màxima dels edificis.L'EixampleAmb tot i això, el resultats del pla Cerdà els podem vore hui a l’Eixample de Barcelona, un veritable model d’urbanisme racional on és possible gaudir d’alguns dels edificis modernistes més destacats com la Casa Batlló d’Antoni Gaudí i Cornet, la Casa Amatller de Josep Puig i Cadafalch o la Casa Lleó Morera de Lluís Domènech i Montaner, totes tres ubicades a l’illa de la discòrdia que ben bé mereix una futura entrada.L'illa de la discòrdia

Anuncis

Un pensament sobre “Ildefons Cerdà, l’home que creà l’Eixample

  1. Retroenllaç: L’illa/manzana de la discòrdia | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s