Bhutan, país sense fums

El tabac, Nicotiana tabacum, és una planta herbàcia anual o perennant de la família de les solanàcies que pot abastar els 3 metres d’alçària. Les seues fulles, sotmeses a les oportunes operacions i tractaments, són l’origen d’un producte que s’anomena també tabac i s’empra per a fumar en forma de cigars, cigarrets o en pipa, per a mastegar o per aspirar pel nas.

Originari d’Amèrica, foren els castellans els primers europeus que conegueren el tabac en entrar en contacte amb els amerindis del Carib. Es va difondre durant el s.XVI per Europa des de la península Ibèrica, si bé les maneres de consumir-lo foren molt variades.

La identificació del tabac cada vegada de manera més inequívoca com un dels agents amb més potencialitat cancerígena i més afavoridor dels accidents cardiovasculars, tant en els consumidors directes com en les persones sotmeses al fum exhalat pels fumadors, i el seu elevat poder addictiu han comportat una creixent oposició al seu consum i a la seua producció en el món occidental.

Malgrat les nombroses campanyes que, des de la dècada dels anys setanta, han impulsat les administracions públiques dels països occidentals per a informar dels efectes nocius del tabac i a dissuadir-ne del consum, només un país s’ha atrevit a prendre una mesura total contrària al tabac: Bhutan.

El país de l’Himàlaia, una monarquia constitucional actualment, és pel moment l’únic estat del món que podem considerar un estat sense fums. El 17 de desembre del 2004 es va prohibir no sols el consum en públic, també la venda de tabac a tot el territori bhutanés. Contravindre la llei és motiu d’una sanció de 225 dòlars, una quantitat gens menyspreable si tenim en compte que el sou mitjà no supera els 400 dòlars mensuals.Monasteri al Bhutan

Anuncis

Un pensament sobre “Bhutan, país sense fums

  1. Retroenllaç: L’Himàlaia, el reialme d’Edurne Pasaban | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s