Francesc Pi i Margall, un català federalista al capdavant

Dels “quatre presidents” de la Primera República només en faltava un a passar per aquest blog, cal puntualitzar però que el càrrec de President de la República espanyola mai no arribà a existir formalment ja que la Constitució Federal del 1873 no fou aprovada Pi i Margallper les Corts i per tant els qui encapçalaren institucionalment la República foren oficialment presidents del Poder Executiu.

Francesc Pi i Margall (20/04/1824 — 29/11/1901) va nàixer a Barcelona,  fou el fill d’un obrer del tèxtil que, després de passar pel seminari, estudià dret abans de traslladar-se a Madrid l’any 1847. Abans d’iniciar-se en la política publicà obres de tema artístic i històric que provocaren certa polèmica, arribant a ser prohibides per la censura.

La seua intervenció en la vida política començà el 1854 en el Partit Democràtic. Intentà donar al moviment uns continguts doctrinals i econòmics, desenvolupant un programa reformista que preconitzava la reconstrucció administrativa de les regions històriques com a estats autònoms i l’arraconament de l’església i de l’exèrcit.

Per la seua activitat política hagué d’exiliar-se a París, d’on no va poder tornar fins el febrer del 1869, després del triomf de la revolució gloriosa del 1868 que va expulsar Isabel II del tron. Elegit diputat a Corts exercí un paper hegemònic en la direcció del Partit Republicà Democràtic Federal.

Ministre de la Governació en el primer govern republicà, va substituir Estanislau Figueras al capdavant del poder executiu l’11 de juny de 1873. No pogué solucionar el problema del cantonalisme en negar-se a desfermar una repressió utilitzant l’exèrcit, amb la qual cosa la seua posició política esdevingué insostenible i hagué de dimitir el 18 de juliol del 1873.

Anuncis

2 pensaments sobre “Francesc Pi i Margall, un català federalista al capdavant

  1. Retroenllaç: Fermín Salvochea, “el sant de l’anarquia” | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  2. Retroenllaç: Francisco Serrano, “el general bonito” o l’assassí de Prim? | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.