Alfons XII, la Restauració coronada

El sisé fill de la reina Isabel II d’Espanya va nàixer el 28 de novembre, el fet que els seus tres germans majors no hagueren sobreviscut el va situar al capdavant de la línia successòria al tron espanyol, però abans de poder succeir sa mare ambdós hagueren de partir cap a l’exili arran de la revolució del 1868 que propicià l’experiència del Sexenni democràtic.

Alfons XIIEl jove príncep Alfons de Borbó i Borbó recuperà el tron l’any 1874 després del fracàs de la primera experiència republicana i gràcies a l’abdicació de sa mare l’any 1870, malgrat els dubtes més que fundats sobre la il·legitimitat de la seua concepció. No foren pocs els qui acceptaren com a real la història que feia Alfons fill d’un capità d’enginyers valencià anomenat Enrique Puigmoltó.

Proclamat rei pel pronunciament a Sagunt del general Martínez Campos, Alfons XII fou presentat com l’única possibilitat d’una reconciliació nacional tot i que fou Cànovas del Castillo qui organitzà el nou règim de la Restauració. El rei va complir amb el seu paper sense immiscir-se en la vida política. A més es va posar fi a la tercera carlinada (1876) i a la insurrecció cubana (1878), la qual cosa va refer en certa manera el prestigi de la monarquia borbònica. Hagué de patir, però, alguns intents de derrocament per part dels republicans i dos atemptats el 1878 i el 1879.

Alfons XII va morir de tuberculosi tres dies abans de complir els 28 anys, va deixar dues filles i la seua segona esposa embarassada del que seria el seu fill pòstum, Alfons XIII.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s