José Saramago, “no sóc pessimista…”

José SaramagoEl 16 de novembre de 1922 va nàixer José Saramago. Membre d’una família camperola pobra que va emigrar a Lisboa, no pogué acabar els estudis secundaris i hagué d’acabar la seua formació de manera autodidacta. Esdevingut funcionari, publicà la seua primera novel·la, Terra do pecado, el 1947; no començà, però, a dedicar-se plenament a la producció literària fins a finals dels anys 50, quan començà a treballar com a traductor i crític de l’editorial Estúdios Cor. El seu segon llibre es féu esperar encara fins el 1966, Os poemas possíveis.

Afiliat al Partit Comunista el 1969 i actiu opositor a l’agonitzant règim salazarista, desenvolupà una activitat periodística fins que el 1975 hagué de deixar el lloc de vicedirector del Diário de Nóticias per motius polítics, la qual cosa el forçà a dedicar-se exclusivament a escriure. Fou així com començà a publicar durant la dècada dels huitanta les novel·les que definiren el seu estil i el convertiren en un dels més importants escriptors en llengua portuguesa, mereixedor del Premi Nobel de Literatura del 1998.

Saramago va conrear tots els gèneres, però han estat les seues novel·les les que l’han convertit en una referència literària contemporània. En elles trobem la seua peculiaritat estilística més destacada, els períodes extraordinàriament perllongats, en els quals, llevat de les comes, no hi ha signes de puntuació, i que inclouen indistintament descripcions, diàlegs, disquisicions del narrador, etc.

Ateu, anticlerical i comunista sense concessions ni retrets, a mida que la seua projecció pública augmentà es feren també més freqüents i més dures les seues crítiques al capitalisme, la globalització i els fonaments liberals del món occidental, que concebé com una conspiració per al domini mundial.José Saramago_

Enfrontat amb el govern portugués arran de la publicació de l’obra O Evangelio segun Jesucristo, Saramago abandonà Portugal i fixà la seua residència a Lanzarote, on va viure i va seguir treballant fins la seua mort.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s