Estanislau Figueras, el primer president republicà

Entrades al voltant de la Primera República espanyola ja hi ha unes quantes en aquest blog, hem parlat de la seua proclamació allà pel mes de febrer i dels seus darrers presidents amb motiu del natalici del darrer, Castelar, i del traspàs del que el va precedir, Estanislau FiguerasSalmerón. Hui s’ampliarà la llista dels presidents republicans amb el primer que va ocupar el lloc, Estanislau Figueras i de Moragas, aprofitant que va nàixer el 13 de novembre de 1819.Llicenciat en Dret l’any 1844, Estanislau Figueras es traslladà a Tarragona per exercir l’advocacia. Inicià la seua activitat política ingressant al Partit Progressista i participant de les revoltes liberals del 1848 abans de traslladar-se a Madrid, on va relacionar-se amb cercles republicans. Amb tot, acabà unint-se al Partit Demòcrata escindit del Partit Progressista.

Fou elegit diputat en diverses ocasions, liderà la minoria republicana a les Corts del Bienni Progressista (1854-56) que votaren per la instauració d’un règim republicà que no fou acceptat per la Cambra. Favorable a la descentralització de l’estat i partidari de les desamortitzacions, hagué d’enfrontar-se amb els sectors polítics més propers a l’església catòlica. Exiliat a Portugal el 1867 per evitar la presó, el triomf de la Gloriosa del 1868 i l’inici del Sexenni Democràtic, li permeté tornar del seu exili portugués i s’integrà en el Partit Federal de Pi i Margall.

Amb la renúncia al tron d’Amadeu I, l’11 de febrer de 1873 es va proclamar la Primera República i Estanislau Figueras fou elegit president del nou règim. Ocupà el càrrec només fins l’11 de juny del mateix anys i, tot i el curt període en que el va ocupar, hagué d’enfrontar-se a la divisió interna del propi partit i a la proclamació de l’Estat Català, que només pogué revocar acceptant la dissolució de l’exèrcit espanyol a Catalunya i que finalment li costà el càrrec.

Substituït per Francesc Pi i Margall, va fugir a França d’on va tornar a finals del 1873 per intentar noves aventures federalistes que no van aconseguir massa èxit.Alegoria de la I República espanyola

Anuncis

2 pensaments sobre “Estanislau Figueras, el primer president republicà

  1. Retroenllaç: Francesc Pi i Margall, un català federalista al capdavant | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  2. Retroenllaç: Francisco Serrano, “el general bonito” o l’assassí de Prim? | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.