Gaetano Bresci, un inconvenient per a l’ofici de rei

L’anarquisme és, simplificant la definició, una doctrina politicosocial que preconitza la llibertat total de la persona humana i la desaparició de l’estat i de la propietat privada. Els seus principals teòrics foren, allà pel s.XIX, P. Joseph Proudhon i Mikhail A. Bakunin, encara que William Godwin (el pare de Mary Shelley) és el primer pensador pròpiament anarquista i alguns ja consideren autors com Plató i Thomas More precursors de la doctrina.

De l’evolució ideològica anarquista va sorgir el corrent anarcomunista que, convençut que ni la propaganda oral ni l’escrita podrien arrossegar les masses cap a la revolució social, predicà la necessitat de la propaganda pel fet (o per l’acte), de manera que homes d’aquesta ideologia realitzaren diversos magnicidis i actes terroristes contra la societat burgesa de finals del segle XIX i principis del segle XX.

Gaetano BresciGaetano Bresci (11/nov/1869 – 22/mai/1901) fou l’autor d’un d’eixos actes de propaganda pel fet, va cometre un magnicidi en la persona d’Umberto I de Savoia, el rei d’Itàlia. El monarca italià ja havia estat víctima abans d’un intent d’assassinat per part d’altre anarquista, Pietro Umberto Acciarito el va intentar apunyalar però no ho va aconseguir. El rei dels italians féu el pinxo eixe dia amb un comentari que resultaria profètic: “Són els inconvenients de l’ofici. Pitjor serà quan substituïsquen els ganivets per armes de foc”.

L’any 1898, amb motiu de l’apujada del preu del pa, una gentada desarmada que marxava en manifestació cap al palau reial de Milà fou massacrada per les tropes del general Fiorenzo Bava Beccaris, que fou condecorat després pel rei “per la seua valenta defensa de la casa reial” que havia causat noranta morts.

El fet que una de les víctimes de la massacre fóra la seua germana pogué decidir Gaetano Bresci a tornar dels Estats Units. Es desplaçà a Monza on el rei estava de visita i acabà amb la seua vida disparant-li quatre vegades. Capturat i jutjat, Bresci fou condemnat a presó perpètua, però només un any després d’iniciar-se el seu captiveri aparegué mort a la seua cel·la en circumstàncies prou estranyes.Judici de Gaetano Bresci

Anuncis

Un pensament sobre “Gaetano Bresci, un inconvenient per a l’ofici de rei

  1. Retroenllaç: Mikhail Aleksandrovič Bakunin, l’enemic del tsar i de Marx!!!! | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.