Giambattista Piranesi, Vedute di Roma

PanteóUn aiguafort és un gravat químic d’impressió calcogràfica, s’obté submergint una planxa metàl·lica en una solució àcida capaç d’atacar el metall. El procés comença protegint les dues cares de la planxa amb un vernís insoluble a l’aigua i a l’àcid; quan el vernís s’ha assecat es dibuixa amb un punxó el motiu que es vol representar, de manera que es deixa al descobert el metall; finalment se submergeix la planxa en un àcid que atacarà només les zones desprotegides produint uns solcs que donaran els negres, mentre que les superfícies no atacades per l’àcid donaran els blancs de les posteriors estampacions sobre paper.

El 9 de novembre de 1778 va morir a Roma un dels gravadors més destacats de tots els temps, Giovanni Battista Piranesi. Nascut i format a Venècia, va desenvolupar gairebé tota la seua trajectòria a la Ciutat Eterna, on ja el podem trobar actiu des del 1740.

La seua obra compta amb una bona sèrie de gravats, evolucionats de les “vedute” venecianes, entre les que destaquen les reproduccions i interpretacions dels monuments de l’antiga Roma, que constituïren una important contribució per al desenvolupament del Neoclassicisme.

D’entre les seues col·leccions destacaré Carceri d’Invenzione i Antichità romane, que constitueixen un valuós inventari de les antiguitats de la Roma setcentista. En la primera d’elles transformà els edificis romans en fantàstics i desmesurats calabossos, mentre que la segona és el fruit d’un treball rigorós de 10 anys en el que va recollir fins i tot detalls de l’urbanisme romà.

Els gravats de Piranesi, alguns de gran format i publicats en llibres, es feren molt populars sobretot a Anglaterra on s’exportaven com a souvenirs del Grand Tour que per aquella època feien els joves de la bona societat anglesa.Colosseo

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.