Eugene-Victor Debs, el socialisme nord-americà

El sistema electoral dels Estats Units és prou peculiar, es tracta d’un sistema indirecte en el que els votants elegeixen 538 compromissaris repartits entre els 50 estats segons la seua població. Els compromissaris de cada estat s’atorguen tots al partit que aconsegueix la majoria dels vots a l’estat, normalment el partit republicà o el partit demòcrata.

Malgrat que són clarament majoritaris, el demòcrata i el republicà no són els únics partits polítics que existeixen als Estats Units, també podem trobar partits amb escassa representació, que sol estar limitada a algun territori concret, com el Partit Verd, el Partit Llibertari i el Partit de la Constitució.

Encara hi ha tot un munt de xicotets partits entre els que es troba el Partit Socialista dels Estats Units, descendent del Partit Socialista d’Amèrica fundat per E-V Debs, que Eugene-Victor Debslluita pel socialisme democràtic i per una revolució democràtica des de baix.

Eugene-Victor Debs va nàixer el 5 de novembre de 1855, començà a treballar amb només 14 anys i molt prompte es va iniciar en l’activitat sindical, arribant a dirigir una vaga d’èxit contra la Great Northern Railroad per la seua condició de president del Sindicat Ferroviari. Empresonat per la seua participació en una altra vaga, va iniciar-se en el socialisme mentre va estar pres.

En ser alliberat va fundar el Partit Socialdemòcrata que acabà transformant-se en el Partit Socialista l’any 1901 i elegint Debs com candidat perenne a la presidència. Es va presentar en quatre ocasions a les eleccions presidencials, el 1904, 1908, 1912 i 1920, obtenint el seu millor resultat l’any 1920, quan va obtenir 915.000 vots (6%) tot i que estava tancat a la presó per oposar-se al servei militar obligatori i a la participació nord-americana en la I Guerra Mundial.Socialist Party USA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s