Josep Puig i Cadafalch, el modernisme compromés

A la fi del segle XIX i començament del s.XX un nou moviment cultural originat a Anglaterra es va escampar per Europa occidental, el Modernisme. Fou un moviment que afectà gairebé totes les manifestacions artístiques, però potser les més conegudes són l’Arquitectura i les Arts Decoratives, caracteritzades pel predomini de la corba sobre la recta, la riquesa i el detallisme de la decoració, l’ús freqüent de motius vegetals, el gust per la asimetria, l’esteticisme refinat i el dinamisme de les formes.

Fins a la segona meitat del decenni dels huitanta no aparegueren les primeres obres modernistes, obra d’Antoni Gaudí i Lluís Domènech que ja han passat per aquest blog.

Josep Puig i CadafalchHui li toca el torn a Josep Puig i Cadafalch, nascut el 17 d’octubre de 1867 a Mataró, fou deixeble de Domènech i Montaner i està considerat el darrer gran arquitecte modernista català, malgrat que les seues darreres obres ja no s’enquadren en el moviment.

Obres importants de Puig i Cadafalch són la Casa Trinxet, la Casa Coll i Regàs i moltes altres, cal destacar però la Casa Amatller del Passeig de Gràcia, que llinda amb la Casa Batlló de Gaudí, i la Casa de les Punxes a l’Avinguda Diagonal.Casa Amatller

Encara s’ha de parlar de la seua faceta política dins de l’incipient moviment catalanista en companyia de figures com Francesc Cambó o Enric Prat de la Riba. Fou diputat a les Corts espanyoles per Barcelona, diputat provincial a Barcelona i ocupà la presidència de la Mancomunitat de Catalunya, l’entitat política catalana constituïda per la unió de les quatre diputacions provincials catalanes, a la mort del primer president, Prat de la Riba.Casa de les Punxes

Anuncis

2 pensaments sobre “Josep Puig i Cadafalch, el modernisme compromés

  1. Retroenllaç: Ildefons Cerdà, l’home que creà l’Eixample | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  2. Retroenllaç: L’illa/manzana de la discòrdia | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.