Edgar Allan Poe, quina por!!!!

Edgar Allan PoeEdgar Allan Poe era el fill d’uns actors teatrals que en quedar orfe fou afillat pels Allan, uns acabalats nord-americans, que li procuraren estudis a Anglaterra i a la universitat nord-americana de Charlottesville, d’on el van expulsar per la seua afició al joc i a la beguda. També va intentar fer carrera militar, però també fou expulsat per negligència.

No resulta estrany doncs que la seua vida es considere llegendària, encara que part de la llegenda fou fomentada pel seu agent literari després de la seua mort, remarcant el seu alcoholisme, del que no hi ha cap dubte, i atribuint-li una suposada tara mental que no sembla massa real.

Els inicis literaris d’Allan Poe se centraren en la poesia, molt influït pels romàntics, en especial Byron. Encetà la seua faceta de narrador, per obtenir diners als premis literaris convocats per publicacions periòdiques; començà amb Manuscript Found in a Bottle, i seguí amb altres obres, que podrien classificar-se en: contes de mort (The Fall of the House of Usher); de perversió i delictes (The Murders in the Rue Morgue), narracions de supervivència o ciència-ficció (Ligeia) i de fatalitat (Man of the Crowd).

Exercí de crític literari en diverses publicacions amb un estil que s’ha qualificat de càustic, incisiu, escandalós i provocador, que li va proporcionar certa notorietat. Amb tot, la genialitat i l’originalitat d’Edgar Allan Poe la trobem en els contes, que ell mateix considerava la segona forma literària, per darrere de la poesia, en considerar que permetien una lectura sense interrupcions que aconsegueix la unitat d’efecte impossible d’abastar per la novel·la

Bé que gaudí d’un cert èxit en vida, foren els simbolistes francesos qui el feren apreciar al seu propi país i arreu del món després de la seua mort el 7 d’octubre de 1849, i a hores d’ara Poe segueix sent un autor molt popular.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.