Amália Rodrigues, a rainha do fado

L’estat espanyol té fronteres amb cinc estats diferents; la més extensa de totes, amb aproximadament 1.300 km d’extensió, és la que el separa de Portugal. Tot i la proximitat, Portugal és un gran desconegut per a la majoria dels que vivim al costat, amb prou feines només coneixem uns pocs tòpics sobre el país veí, com ara que el bacallà és el seu menjar més representatiu i que canten fados.Amália RodriguesEl fado, la cançó popular portuguesa per excel·lència, és d’origen incert, però després d’assolir una gran popularitat al s. XIX fou divulgat internacionalment al s. XX per Amália Rodrigues, la que està considerada la reina del fado sense cap discussió possible.

Nascuda en el si d’una família humil del barri lisboeta de Beira Baixa, va mostrar molt prompte les seues dots per al cant, tot i que hagué de treballar com a venedora abans de poder dedicar-se en exclusiva a la cançó. Les seues primeres actuacions es produïren l’any 1940, tres anys després actuà per primera vegada fora de Portugal, a Madrid. Les seues gravacions, iniciades cap al 1945, li proporcionaren el reconeixement internacional i li van obrir la possibilitat d’actuar als més afamats teatres del món.

L’any 1974 fou acusada de pertànyer a la policia secreta de la recent derrocada dictadura de Salazar, a més de ser un dels seus estendards. Això no obstant, quan va morir el 6 d’octubre de 1999, se li van fer uns funerals d’estat multitudinaris i un any després les seues despulles foren traslladades a la sala dels escriptors il·lustres del Panteó Nacional.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s