La màgia de la Lluna

Segurament tots estem d’acord en el poder de fascinació que la Lluna, l’únic satèl·lit de la Terra, ha exercit sempre sobre els éssers humans, pocs seran els qui mai hagen quedat embruixats per la màgia que l’envolta.La LlunaLa Lluna fou un dels escenaris que els Estats Units i la Unió Soviètica, les dues superpotències resultants de la Segona Guerra Mundial, van triar per mesurar les seues forces. L’anomenada Carrera Espacial, que van encetar els soviètics l’any 1957 amb el llançament de l’Sputnik 1, va ser un dels episodis de la Guerra Freda de la segona meitat del segle XX.

Durant els primers anys d’eixa Carrera Espacial foren els soviètics els que van agafar un avantatge considerable, de manera que el 14 de setembre de 1959 aconseguiren ser els primers que feren arribar a la superfície de la lluna un objecte fabricat per l’home. Eixe dia un satèl·lit de 390 quilos de pes i menys d’1 metre de diàmetre, el Lunik o Luna 2, es va estavellar a la Lluna, prop del circ d’Arquímedes. No penseu que la missió va fracassar, l’objectiu del Lunik 2 era estavellar-se des del principi.Lunik 2El programa Lunik, destinat a estudiar la Lluna, es va perllongar en el temps fins a meitat dels anys 70, coexistint amb altres programes espacials soviètics. Es va desenvolupar en dues etapes; la primera, mentre la URSS portava la davantera en la Carrera Espacial, va consistir en el llançament dels tres primers Lunik, tots ells el 1959. A més del Lunik 2 s’ha de destacar el Lunik 3 per fer les primeres fotografies de la cara amagada de la Lluna.

L’any 1963, amb el Lunik 4, s’iniciava la segona etapa del programa Lunik. Des d’eixe moment, algunes sondes foren dotades de vehicles teledirigits per recórrer la superfície lunar i explorar-ne àrees més extenses. Altres tenien també capacitat de retornar a la Terra amb mostres de sòl, com les Lunik 16 i 20.

Anuncis

3 pensaments sobre “La màgia de la Lluna

  1. Retroenllaç: Mars 2, el primer contacte amb el planeta roig | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  2. Retroenllaç: “Good luck Mr Gorsky”, sexe oral per al senyor Gorsky? | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

  3. Retroenllaç: Aleksei A. Leonov, passejant entre les estreles | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.