Miguel Pellicer, el coix de Calanda

Hui viatjarem una mica menys lluny que ahir, sols hem d’arribar a Calanda, un xicotet municipi de la província de Terol amb menys de 4.000 habitants. Tot i el reduït nombre d’habitants, són molts els fills il·lustres que històricament ha donat la població, potser el més conegut és el director de cinema Luis Buñuel, però hui no serà ell el protagonista.

Miguel Juan Pellicer Blasco va nàixer a Calanda, era el segon dels huit fills d’una família humil de llauradors. Deixa la casa dels pares als 19 anys per traslladar-se a treballar a Castelló on va patir un accident de treball el 1637, una roda del carro de blat que transportava li va xafar la cama dreta, trencant-li la tíbia pel mig.El coix de Calnda

Després d’estar ingressat a l’Hospital Reial de València es trasllada a Saragossa on, després d’ingressar a l’Hospital de Nostra Senyora de Gràcia, li van tallar la cama dreta quatre dits per baix del genoll. La cama amputada fou soterrada al cementeri de l’hospital del què Miguel va eixir amb una cama de fusta l’any 1638. Des d’eixe moment sobreviu gràcies a les almoines que recull a la porta de la Basílica del Pilar.

Retornat a la casa dels pares a Calanda, es va dedicar a recollir almoina per la comarca. El 29 de març de 1640 per la nit, després d’una jornada de recollida, Miguel es va gitar a l’habitació dels seus pares, la seua habitació l’estava ocupant un soldat allotjat a la casa. En entrar més tard els seus pares a dormir van vore que per baix de la roba amb la que es tapa Miguel ixen dos peus. Les comprovacions que es van fer certifiquen que Miguel havia recuperat la cama que se li havia amputat. Un any després l’església va catalogar el fet com un miracle atribuït a la Verge del Pilar i, fins i tot, el rei Felip IV rebrà Miguel i li besarà la cama recuperada.

Miguel Juan Pellicer Blasco va conservar les dues cames fins el dia de la seua mort, el 12 de setembre de 1647. Per als creients la història del Coix de Calanda és el miracle millor documentat de la història, però també hi ha un corrent que sospita que tot fou un muntatge i el coix de Calanda sols és un dels molts tolits fingits que tant abundaven en eixa època. Cadascú que crega el que vulga.Representació de la cama de Miguel Pellicer a l'església de Calanda

Anuncis

Un pensament sobre “Miguel Pellicer, el coix de Calanda

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.