La Muixeranga, un tresor dels valencians

Algemesí, amb més de 28.000 habitants, és el segon poble més gran de la Ribera Alta. Els seus orígens es troben en una antiga alqueria islàmica del terme d’Alzira que fou repoblada després de la conquesta del 1243. Seguí dependent d’Alzira fins que aconseguí segregar-se’n i convertir-se en municipi independent sota el regnat de Felip II, en una data compresa entre el 1574, quan va aconseguir el títol d’Universitat, i el 1608, quan fou nomenada Vila Reial.

La ciutat celebra les festes majors en honor a la seua patrona, la Mare de Déu de la Salut. Els actes comencen el dia 7 de setembre amb el Repic de la Xerevia, quan les campanes deixen de sonar comença la Processó de les Promeses, s’alcen les torres de La Muixeranga i es ballen tot un seguit de danses. El 8 de setembre és la festa grossa, el dia de la patrona; pel matí la Processoneta torna a desplegar tot el repertori de danses, que es ballen al mateix temps a la Plaça Major. A la nit té lloc la Volta Gran, la tercera i última de les processons i la més llarga de totes, amb una durada que supera les 7 hores, de manera que mai finalitza abans de les dues de la matinada del dia 9.

La Muixeranga és, segurament, el més conegut de tots els balls d’Algemesí. Antigament era comú a diversos pobles de la Ribera del Xúquer, on s’ha reviscolat des de meitat dels anys huitanta del segle passat, però sols a Algemesí ha mantingut una continuïtat històrica documentada des del 1724. S’inicia amb un ball preliminar de quatre temps en el qual els membres es posen en dos files, prèviament a la construcció de les torres humanes mentre sona la música tradicional interpretada amb el tabal i la dolçaina.Amics de la MuixerangaEls muixeranguers tradicionalment s’han vestit amb pantalons i amb bruses ratllats verticalment de blau, de roig i de blanc i amb bonets proveïts d’orelles, però des del 1997 una nova muixeranga ha afegit un nou color a la uniformitat tradicional, el verd, a més de permetre la participació de les dones en el ball.Nova MuixerangaL’any 2011 les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí foren declarades patrimoni cultural immaterial per la UNESCO. Potser algun dia La Muixeranga aconseguisca l’estatus que alguns valencians consideren que li correspon i esdevinga l’himne del País Valencià.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.