Krakatoa, una explosió històrica

El 27 d’agost de 1883 es va produir l’explosió més forta que la humanitat ha pogut mai escoltar, almenys això afirmen un bon grapat de científics. Jo sóc una mica escèptic pel que fa a eixa afirmació tan rotunda, la humanitat porta molt de temps mirant de fer malbé aquest planeta i la major part d’eixe temps no era capaç de deixar registre escrit per a coneixement de les generacions futures. Amb tot, no negaré que l’explosió del Krakatoa puga haver estat l’explosió més forta que l’ésser humà ha registrat per deixar memòria.

A la part occidental de l’estret de la Sonda que separa les illes de Sumatra al nord i Java al sud, es troba l’arxipèlag de les illes Krakatoa. L’any 1883 estava format per tres illes principals, un illot i un grapat de roquers i bancs de sorra. Per la primavera els habitants de les illes van vore com el Perbuatan, el més septentrional dels volcans de l’illa Krakatoa (la més gran), també conegut com volcà Krakatoa, va entrar en erupció expulsant fum i lava com era habitual dels volcans de la zona. L’activitat del volcà va durar poc i la situació tornà a la normalitat.

Explosió del KrakatoaLa tranquil·litat va durar poc i a meitat del mes de juny el Krakatoa tornà a entrar en erupció, aquesta vegada amb més força. La nova erupció provocà marees excepcionalment altes i lluny de perdre força, anava augmentant la seua intensitat a mesura que passaven els dies. Fou així com arribà a la màxima activitat el 26 d’agost, eixe dia el Krakatoa expulsà un núvol de cendra de més de 25 quilòmetres d’alçada, les explosions eren seguides, els vaixells que estaven a menys de 20 quilòmetres del volcà foren afectats per una pluja de pedra volcànica amb alguns trossos de 10 centímetres de diàmetre i un xicotet tsunami va colpejar les costes de Sumatra i Java.

El pitjor, però, estava per arribar. El 27 d’agost quatre enormes explosions es van succeir entre les 05:30 i les 10:02, cadascuna d’elles va originar un tsunami amb onades de 30 metres d’alçada. La darrera fou la que s’ha catalogat com la més potent explosió que ha escoltat l’ésser humà, es va poder sentir a llocs tan allunyats com Austràlia (3.500 Km) o l’illa de Rodrigues (4.800 Km). La cendra va ser llançada a 80 quilòmetres d’alçada i tres quartes parts de l’illa Krakatoa van desaparéixer. El 28 d’agost l’erupció havia acabat i el lloc on estava el Perbuatan es trobava 550 metres sota el mar.Arxipèlag KrakatauAquesta història semblava acabada fins que l’any 1927 una nova erupció féu emergir l’Anak Krakatau, literalment el fill de Krakatoa, al mig de les tres illes principals de l’actual arxipèlag. Aquest nou volcà no ha deixat de créixer fins l’actualitat i a dia de hui supera ja els 300 metres sobre el nivell del mar. Fins quan serà la del Krakatoa la major explosió escoltada per l’ésser humà?Anak Krakatoa

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s