Lev Trotski, la revolució permanent

Un piolet clavat al cap i la mort de la víctima el dia següent, més semblaria una escena d’una pel·lícula de terror o d’eixos herois justiciers nord-americans que l’inici d’una entrada d’aquest blog. No hi ha cap error però, així va acabar els seus dies a l’exili un dels personatges més destacats de la revolució russa, Lev Trotski.

Lev TrotskiProcedent d’una família de xicotets propietaris, Lev Davidovič Bronštein va militar des de jove en l’oposició antitsarista, la qual cosa li valgué ser detingut, desterrat a Sibèria i exiliat en diverses ocasions. Per fugir del primer captiveri siberià va utilitzar el nom d’un dels carcellers, Trockij, exiliant-se després a Londres, on va conéixer Lenin amb qui va començar a col·laborar malgrat estar integrat en el corrent menxevic.

De retorn a Rússia va participar de la fracassada revolució del 1905 i fou novament deportat a Sibèria. Mentre durà el captiveri va desenvolupar la teoria de la revolució permanent, un procés ininterromput que havia de protagonitzar el proletariat enfront de l’actitud contrarevolucionària del camperolat.

Exiliat de nou a Viena, residí breument a França, Espanya, els EUA i el Canadà abans de tornar a Rússia, pel maig del 1917 i, després de trencar amb els menxevics que defensaven la continuïtat de Rússia en la Primera Guerra Mundial, va fer costat a Lenin ingressant al partit bolxevic on aconseguí llocs de la màxima responsabilitat. Com a comissari de relacions exteriors fou el responsable de l’acord de Brest-Litovsk amb Alemanya que va traure Rússia de la Gran Guerra; com a comissari de guerra fou Trotski qui va organitzar l’Exèrcit Roig i el principal estrateg de la victòria soviètica a la guerra civil.

Considerat l’hereu natural de Lenin al front de l’estat soviètic, Trotski fou derrotat per Stalin en la lluita per la successió. Desposseït de tots els seus càrrecs pel seu enemic polític, fou expulsat del partit el 1927 i deportat a Kazakhstan. Finalment el van expulsar de la URSS i hagué de viure exiliat a Turquia, França, Noruega i, finalment, Mèxic on, tot i la seguretat que el protegia, va patir dos atemptats per part d’agents stalinistes, el segon dels quals el dugué a terme el català Ramon Mercader clavant-li un piolet al cap provocant-li la mort el dia 21 d’agost de 1940, un dia després de l’atac.L Trotski

Anuncis

Un pensament sobre “Lev Trotski, la revolució permanent

  1. Retroenllaç: Andreu Nin, la revolució que no arribà a ser | Sóc d'Alcàsser, sóc de l'Horta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s