Sis dies de guerra al desert

Six day warLa decisió de l’ONU de novembre de 1947 de dividir Palestina en dos estats, l’un jueu i l’altre àrab, provocà tota una sèrie de conflictes bèl·lics per la no acceptació de l’estat d’Israel per part dels països àrabs.

Pel maig de 1967 el president egipci Gamal Abdel Nasser aconseguí l’acord de tots els estats àrabs i demanà l’evacuació de les forces de vigilància que l’ONU mantenia a la península del Sinaí des de la fi de la segona guerra araboisraeliana, al mateix temps que blocava l’única eixida d’Israel a la mar Roja (el golf d’’Aqaba); també va encetar una agressiva campanya de propaganda contra Israel.

Tot plegat provocaria la tercera guerra araboisraeliana, també coneguda com la guerra dels sis dies; una guerra preventiva que Israel va començar el 5 de juny del 1967. Eixe dia l’aviació israeliana destruí totalment les forces aèries egípcies mentre la majoria dels aparells egipcis estaven a terra.

La supremacia aèria obtinguda així pels israelians explica el desenvolupament de la guerra  tan favorable per al bàndol israelià, que desfermà l’Operació Focus per anihilar en només tres dies les forces blindades egípcies, que patiren nombroses pèrdues humanes i materials.

Derrotat Egipte, els israelians atacaren aleshores Síria i Jordània i els venceren fàcilment. L’alto el foc es va proclamar el 10 de juny, Gaza, Sinaí, Golan i Cisjordània, inclòs Jerusalem Est, foren ocupats per Israel.La guerra dels sis dies

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s