El músic de la pau

Pau CasalsPau Casals i Defilló, el Vendrell 29/12/1876, fou un compositor, director d’orquestra i, sobretot, violoncel·lista català que després de formar-se a Barcelona, Madrid, Brussel·les i París va assolir un gran renom internacional.

L’èxit de la seva carrera internacional començà a París el 1899 i des de llavors el seu nom es mantingué ininterrompudament al primer pla de l’ambient musical mundial, revolucionant amb les seues actuacions com a solista el concepte tècnic i expressiu del violoncel.

La seva vida experimentà un canvi important arran de la Guerra Civil espanyola (1936-39) i de la Segona Guerra Mundial (1939-45): fins aquell moment només havia actuat públicament com a músic, però des d’aleshores esdevingué un paladí infatigable de la pau, de la llibertat i de les minories oprimides. A partir del 1939, des del seu exili voluntari, ajudà els espanyols refugiats en camps de concentració i silencià el seu violoncel en protesta pels governs de suport al règim feixista de Franco.

Aquest silenci, altament significatiu i representatiu, només fou trencat per excepcionals actuacions individuals i amb els festivals de Prada i, des del 1960, amb la difusió per tot el món, com a missatge de pau, de l’oratori El Pessebre.

El 1958 féu el seu primer concert a la seu de l’ONU. El 1961 actuà a la Casa Blanca, invitat pel president Kennedy. El 1963 dirigí El Pessebre a l’ONU en la celebració del XVè aniversari de la Declaració dels Drets de l’Home. El 24 d’octubre de 1971 fou estrenat el seu himne a la pau de l’ONU (Himne a les Nacions Unides) i se li lliurà la Medalla de la Pau.

http://www.youtube.com/watch?v=wb8euAwc4aM

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.